Меню Затваряне

Историческа среща в Аман на представители на Антиохийската и Йерусалимската патриаршия

Аман, Йордания

Правейки важна и историческа стъпка, на 9 ноември 2023 г. високопоставена патриаршеска делегация от Антиохийската църква, водена от Негово Високопреосвещенство митрополит Атанасий Фахд и Негово Високопреосвещенство митрополит Ефрем Маалули, посети йорданската столица Аман, за да предаде послание за братска любов и възстановяване на църковното общение с Йерусалимската църква от страна на православната патриаршия на Антиохия и целия Изток.

Посрещнати с голяма радост от Негово Преосвещенство епископ Христофор в Архиепископския дом, делегацията изрази своя ангажимент за насърчаване на единството и укрепване на връзките на чиста християнска любов между двете сестрински патриаршии. Епископ Христофор изтъкна значението на това възстановяване на църковното общение, подчертавайки положителното му въздействие върху православния и християнския свят на Изток и извън него.

Гостуващите епископи смятат този повод за ново начало, идващо във време, когато Вселенската църква остро се нуждае от единство и помирение. Те подчертаха колко е важно да се постигне това чрез молитва, пост и духовна мъдрост.

По време на срещата епископ Христофор похвали националната и хуманитарна позиция на Антиохийската църква, и особено нейната подкрепа за страдащите в Газа. Антиохийската делегация предостави дарение от Негово Блаженство патриарх Йоан ал-Язиги и цялата антиохийска енория в подкрепа на хората от ивицата Газа.

На приема в Архиепископския дом присъстваха високопоставени лица, духовници и журналисти, отбелязвайки важна стъпка към насърчаване на единството и солидарността в рамките на православната християнска общност.

————-

Източник: Ecclesiastical Relations Reinstated Between Patriarchates of Antioch and Jerusalem – Orthodoxy Cognate PAGE (ocpsociety.org)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: