Меню Затваряне

Как да откриваме фалшивите новини по време на пандемия?

Днес се води война, която не слиза от екрана на телефона, таблета и телевизора. Война, която също като тази в Украйна взема жертви, но не със самолети и танкове. Война, която накара хиляди да пият белина и да дават на децата си. Война, която притисна стотици на опашки за бензин и олио, докато някой не издъхне в магазина. Война, която ни накара да се страхуваме повече от лечението, отколкото от самата болест.

Съвместният телевизионен проект на Новините на NOVA и Нов български университет „Гласът на науката“ завършва с темата: „Как да откриваме фалшивите новини по време на пандемия?”.

Водещият Христо Калоферов разговаря с доцент Евелина Христова, преподавател по медии и комуникации, за информацията, дезинформацията, разпространението на новини и силата им. 

“С развитието на медиите се умножават и възможностите за манипулация на възприемащия съдържанието”, това каза доц. Христова.

Според нея това е начин да се въздейства на хората, да се разделят, да се владеят за определени цели, като това става както в глобален така и в локален план.

За медийната среда в Русия преподавателят смята, че хората там живеят в среда, за която дори не подозират. 

“Те просто нямат достъп до нашите източници на информация и вината не е тяхна, но руският народ не са управляващите”, подчерта доц. Христова.

За успеха на фалшивите новини експертът заяви, че е необходимо в тях да има частица истина, които да хванат възприемателя, натиска се спусъкът на емоциите.

“Семейното възпитание и гражданското образование са двата основни фактора, които могат да са предпоствка за формиране на критично мислене и търсена на достоверна информация”, смята доц. Евелина Христова.

Относно влиянието на социалните мрежи тя смята, че те сега играят ролята на телевизията в зората ѝ. Ако нещо не е излязло там, значи не съществува.

“Дезинформацията е умишлено предоставена информация, която цели объркване на хората, неяснота и хаос в главите им, да ги подтикне към определена позиция. Фалшивите новини са един от инструментите, които се използват”, разясни преподавателят.

Относно пандемията от COVID-19, въздействието на медиите и реакцията на хората доц. Христова смята, че у нас ефект има схващането, че системата винаги ни лъже и стремежът е ние да го направим първи.

“В началото имаше определен брой ваксини, за определен брой от хора, тогава се образуваха опашки от желаещи. Защото възможността за ваксинация бе за избрани, ограничен брой хора с контакти, с връзки. След като имаше предостатъчно дози от препарата, включи се е фабриката за тролове, които получиха за задача да разпространяват мнения, че ваксините са вредни, отровни, с чипове. Имаше и лек натиск от страна на властите за ваксинация и тогава избухна недоверието и негативното отношение към ваксините”, заяви още тя.

“Обществото се уплаши за сигурността си, за реда, в който иска да живее. Страхът е лош съветник. Лишава човека от хуманност. Това е тъжно”, сподели доц. Христова.

Според доц. Евелина Христова няма държава, в която влиянието на фалшивите новини и дезинформацията да не съществува, дори е в най-развитите страни. В тях живеят хора, които също могат да бъдат манипулирани.

Posted in Пандемия и духовен живот

Вижте още: