Меню Затваряне

Свещеници благословиха страдащите в столични болници с мощите на св. Пантелеймон

От днес, 21 декември, по инициатива и с благословение на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, отделът “Милосърдие и благотворителност” при Софийска митрополия заедно с духовници от епархията посети столични болнични заведения.

Целта е да бъдат подкрепени пациентите и техните лекари, медицинските сестри и обслужващия персонал в борбата им с пандемията. Това ще се осъществява и занапред от екип от 30 софийски свещеници, които са преболедували COVID-19.

По този повод в митрополитската катедрала “Св. Неделя”, Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в присъствието на всички свещенослужители, които ще вземат участие в болничните посещения, освети елей, а свещениците влязоха днес във Военномедицинска академия, УМБАЛ “Н. И. Пирогов”, “Александровска”, “Св. Иван Рилски” и “Св. Анна” (а също и в ковид-отделенията на първите две болници) с мощите на св. Пантелеймон, с които благословиха медицинския персонал и страдащите в различните болнични отделения.

Инициативата ще бъде до 23 декември. Дни преди Рождество Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп се обърна към всички християни:

„Църквата винаги носи своето духовно послание да бъдем верни на христовите завети, на Христовата църква, да бъдем достойни в нашето житие и битие, и да се стремим да подпомагаме всички онези, които по един или друг начин имат нужда от нашата подкрепа. Хубаво е такива инициативи да не бъдат единични, а да бъдат по-често явление, защото хората имат нужда и църквата има нужда да се среща с хората. Дай Боже да сме истински православни християни, духовни хора, не само по Рождество Христово и по Великден, а през всички дни“.

Страницата на ВМА отбелязва:

“Духовници от Софийската митрополия посетиха Военномедицинска академия (ВМА), за да вдъхнат кураж на пациенти и лекари в тежките времена на изпитания, в които се намира целият свят. Инициативата се осъществява с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. Специално за целта от Гигинския манастир “Св. св. Козма и Дамян” бяха изнесени мощите на светите лечители Козма и Дамян и св. вмчк. Пантелеймон, с които бяха благословени медици и пациенти. Благодарим ви, че се грижите за душите на нашите пациенти. В тези трудни моменти човек има нужда от всякакъв вид подкрепа. А вашата е такава, каквато ние не винаги можем да им дадем”.

“Благодарим на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива, чрез която изказвате своята съпричастност със страданията на българския народ и опора за нашите медици, че не са сами в тази битка”, заяви директорът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Вие идвате в навечерието на пристигането на ваксините. От контактите ми с нашите духовници знам, че винаги сте подкрепяли науката и нейния прогрес”.

“Сегашните ваксини са едно високотехнологично постижение – вяра и надежда, че ще се справим успешно с този бич за човечеството. Така че, с вярата и с науката, ние ще се справим! Дай Боже! Амин!”, заяви още той.

“Свещенослужителите посетиха COVID-отделенията на ВМА, както и такива, в които не се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция, където помазаха с осветен елей и поръсиха със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Всички получиха иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит”.

АrmymediaBg също отбеляза новината в своя ю туб канал.


Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: