Меню Затваряне

Митрополитът на Ретимно Евгений: “Ваксинацията не е богословски въпрос”

Ваксинацията не е богословски въпрос, както някои може би твърдят. Тя не е въпрос на вяра, а преди всичко израз на любов към себе си и нашите братя. Слушаме внимателно всички гласове на хората в Църквата, често различни и противоречиви, но не съществува никаква причина хората да не се ваксинират“, заяви пред радио ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 FM Високопреосвещеният митрополит на Ретимно и Авлопотамос г-н Евгений от полуавтономната Църква на Крит, Вселенска Патриаршия.

Припомняме, че самият митрополит Евгений през месец февруари/март тази година беше заразен с коронавирус.

Митрополит Евгений заяви, че ако свещеници от Крит са призовавали вярващите да не се ваксинират, то това са изключения, тъй като позицията на Църквата по този въпрос е ясна и който от тях смята, че поставя правилно нещата извън Църквата, не работи правилно.

Може би има и такива хора, публично ще го кажа, които по-скоро проповядват себе си, а не Христос. Не изключвам един или двама, или трима да мислят така и да го правят, но това не бива да се обобщава. Всеки вярващ, който открие такова нещо, да уведоми Митрополията и да го докладва. В края на краищата за толкова много други неща ни се обаждат всеки ден“, заяви митрополит Евгений.

Той отбеляза също, че „не можем да кажем с голяма лекота, че няма да се ваксинираме, защото считаме себе си за неуязвими, но и не оправдаваме в никакъв случай да станем причина за предаване на това зло на друг човек.

След като през миналия март се разболях, ваксинирах се и имам възможност да чувствам някаква сигурност, но продължавам да внимавам и казвам на всички – отидете да се ваксинирате. Нямаме никакво право да лишаваме нито себе си, нито своите ближни от това добро, което слава Богу имаме“, добави митрополитът.

При неотдавнашното посещение на министъра на здравеопазването на Гърция г-н Василис Кикилиас в Крит и след среща на четири очи с митрополит Евгений, той предостави на разположение всички ресурси на митрополията за складиране на ваксини, съответно и разпределяне по селата, за да бъдат ваксинирани с еднодозовата ваксина тези хора, които не са се регистрирали в електронната система за запазване час за ваксинация.

Митрополит Евгений изрази своята тъга и дълбока загриженост за новите случаи на коронавирус през последните дни.

Числата ни притесняват, а това е повече от допълнителна причина, която ме поощрява да говоря публично, призовавайки хората да се запишат за ваксиниране, тъй като ваксината е Божий дар за човечеството“, заяви като заключение Високопреосвещеният митрополит на Ретимно и Авлопотамос г-н Евгений.

Превод: Йордан Георгиев

Източник: Doxologia Infonews

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: