Меню Затваряне

Митр. Николай: “Никой митрополит не е отнесъл нищо със себе си”

Душите, особено на младото поколение, са отклонени от тъмни пътища. Следващите ще посветим на интензивна грижа за душите на хората”, каза на 15-ата година от интронизирането си митрополит Николай.

По този повод бе отслужена литургия в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”, на която присъстваха висши духовници от цялата страна, кметът Здравко Димитров, областният управител Йордан Иванов, ген. Явор Матеев и народни представители. В обителта бяха и посланиците на Русия, Гърция и Сърбия – Елеонора Митрофанова, Димитриос Хронопулос и Желко Йович. “Вашето участие в днешното скромно тържество е свидетелство на единството, основаващо се на едната православна вяра на нашите народи”, обърна се митрополитът към дипломатите.

Ето и някои акценти от неговата проповед:

„През последните години държавата ни помогна много. Това се дължеше на съзнанието на тези, които я оглавяваха. Светската власт се мени и е изменчива по природа. Православната църква винаги се отнася с уважение към светската власт, но времената са мътни. И не е изключено да дойде светска власт, която да не почита Църквата и да започне нов мрачен период на задушаване и преследване”.

„Имам чувството, че това, което беше дотук, всъщност беше лесното и че трудното тепърва предстои. Истинската битка на Църквата е всъщност битката за душите на хората. Тази битка не само не сме спечелили, а дори изобщо още не сме я започнали. Душите, особено на младото поколение, са отклонени от тъмни пътища. Това е и наша вина, поради което връщането им на пътя на светлината е наша отговорност. Ако изминалите 15 години посветихме на укрепването на църквата, то следващите ще посветим на интензивна грижа за душите на хората”, заяви митрополит Николай.

В началото на словото си той говори за предшествениците си и трудностите, през които те са минали. Спря се и на стореното във времето от 2007г., когато оглави Пловдивската епархия. Отчете, че за тези 15 години са ръкоположени 55 нови свещеници. Припомни за създаването на висшата духовна академия и развитието на духовната семинария. В тези учебни заведения в последните 15 години са обучени 234 семинаристи и 318 студенти богослови. От 2007г. до днес 40 хиляди ученици са преминали обучение по вероучение и религия в учебните заведения на територията на Пловдивска епархия. Посочи още създаването на Пловдивската православна телевизия с цел духовна просвета сред обществото, както и изграждането на 20 нови храма.

„Завършваме и строителството на храма “Св. Архангели” в Пловдив, което е много важен знак. След повече от 200 години сградата на пловдивското епархийско училище, преживяла много перипетии и благодарение на вярата и дарителството на семейство Гергови, отново е в благодатта на светата Православна църква.  А в баташката църква “Св. Неделя” и манастира “Св.св. Кирик и Юлита” отново се служи светата Божествена литургия”, допълни Пловдивският митрополит.

„Никой митрополит не е отнесъл нищо със себе си. Той не притежава нищо. Той само временно ползва и управлява Божието и е длъжен да го пази и умножава. Всичко, което сме построили или направили, е на Църквата, остава на Църквата и на Божия народ. Всичките ни старания и усилия през изминалите години срещнаха неимоверна съпротива. От страна на врагове на Църквата или просто от страна на заблудени хора. Презрението, дискредитирането и подигравките бяха  поставени в пълна сила срещу нас. Колкото повече следвахме пътя, който бяхме избрали, толкова повече се засилваха подигравките и опитите за дискредитиране. Благодарен съм на пловдивското епархийско свещенство, че устоя, че винаги беше зад своя митрополит и че разбра, че битките, които сме водили, са битки за Църквата, за вярата и Божията слава”, заяви още в словото си митрополит Николай.

———–

Използвани материали: Под тепето и Пловдивска митрополия

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: