Меню Затваряне

Монсеньор Петко Вълов е новият епископ на католиците от източен обряд в България

Папа Франциск назначи нов епископ за католиците от източен обряд в България на епархията „Свети Йоан XXIII“ зато прие оставката на сегашния епископ монсеньор Христо Пройков, управлявал епархията до 1995 г. Новият епископ е монсеньор Петко Вълов, досега енорийски свещеник в Ново Делчево, секретар на Епископската конференция и делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България.

Той е роден на 8 януари 1966 г. в София в християнско семейство. Завършва зъботехника и учи философия в Папския колеж „Урбаниана“, след което се премества в Папския гръцки колеж. Следва курсове по богословие в Папския Григориански университет в Рим, защитава магистърска степен по нравствено богословие в Папската академия на науките в Рим на името на Алфонс Лигуори (Pontificia Academia Alphonsiana), специализирана в нравственото богословие като част от Богословския факултет на Папския латерански университет.

Ръкоположен е за свещеник на 11 октомври 1997 г. за епархията „Св. Йоан XXIII“. Заемал е следните длъжности: от 1999 г. енорийски свещеник на енория „Успение Богородично“ в с. Ново Делчево; от 2008 г. е делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България; от 2009 г. канцлер на епархията; от 2013 г., делегат на Изпълнителния съвет на епархийската благотворителна фондация „Рождество Христово“ за самотни майки; от 2020 г. е секретар на Българската междуепископска конференция; от 2022 г. е председател на Управителния съвет на „Каритас“ в София.

Освен български език, монсеньор Петко Вълов говори италиански, английски, френски, руски, разбира и църковнославянски език.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: