Меню Затваряне

Да убиеш “индианеца” в детето

През май на територията на бивш интернат в град Камлупс в провинция Британска Колумбия, Канада, бяха открити тленните останки на 215 момчета и момичета. Само няколко седмици по-късно се появи нова зловеща находка в Саскачеван: 751 останки от детски тела, отново на територията на интернат. Съвсем наскоро бяха открити още 182 анонимни гроба в южната част на Британска Колумбия, пише Deutsche Welle. Последното откритие е след разследване, започнало миналата година по искане на старейшини на местната индианската общност.

В Канада е имало такива интернати в продължение на 150 години. Преди да бъдат затворени през 1996 година, през тях са преминали над 150 000 деца от коренното население. Те са били отнемани от семействата им, след което са били настанявани в пренаселените интернати, управлявани от Католическата църква. Там децата са били подлагани на нечовешки мъчения, като целта на системата е била да бъде убит “индианецът” в детето. Интернатите се управляват от канадското правителство и църквите по места, а асимилациите с коренното население, предимно инуити и метиси, са започнали през 1830 година.

Това е ставало със много сексуални и физически злоупотреби, вследствие на които хиляди деца умират. Според канадската “Комисия за истина и помирение” 4120 ученици са изчезнали в 150 такива училища, но този брой вероятно ще нарасне след нови открития. Експертите смятат, че жертвите са около 15 000. Повече от половината интернати са управлявани от Католическата църква, които тепърва ще търси извинение за тази своя мрачна роля в историята.

“Изобщо даже не може да се говори за училища”, казва проф. Синди Блексток, която се бори за правата на децата и семействата от коренното население. “Това са били затвори, чиято цел е била да асимилират децата”. Председателят на комисията Мъри Синклер разказва за оцелели, които свидетелстват за изчезнали деца, заровени в масови гробове. Сред тях са момичета, забременели след изнасилване, чиито бебета били отнемани и умъртвявани. Последният интернат е затворен едва в края на 90-те години.

Канадското правителство отхвърли призива на комисията за по-подробен анализ на случилото се. С разследванията се ангажират предимно хора от коренното население, на които правителството обеща финансова помощ. “Не можем да върнем починалите, но можем да разкрием истината за тези несправедливости и никога да не забравяме за тях”, заяви министър-председателят Джъстин Трюдо, обещавайки подкрепа за хората от коренното население.

През 2008 правителството вече поиска веднъж извинение за случилото се в системата от интернати. Но Синди Блексток и други представители на коренното население настояват думите да бъдат последвани от дела. “Искаме справедливост. Цветята и молитвите не са достатъчни.”

Според Синди Блексток тази глава от историята и до днес не е затворена. Защото расизъм се проявява и в системите, заместили интернатите. От преброяването през 2016 година става ясно, че децата от коренното население представляват едва 7,7 % от всички деца под 15-годишна възраст в Канада, но същевременно от тази група са 52,2 % от децата, настанени в приемни семейства. От коренното население са и над 30 % от затворниците в Канада, макар неговите представители да представляват едва 5 % от населението.

60 % от въпросните училища са били управлявани от Католическата църква

В началото на юни канадският министър-председател Джъстин Трюдо призова папа Франциск и Католическата църква да поемат отговорност и да поднесат извиненията си на местната общност. Папа Франциск все още не е поднесъл извинение, а Католическата църква и до днес не е осигурила достъп до всички документи, свързани с интернатите. През декември е планирана среща на папата с оцелели и представители на коренното население.

Опожарените храмове

Като протест срещу откритите гробове на деца в Канада за по-малко от две седмици най-малко седем църкви бяха опожарени. Срещу тях има и вандалски актове – обсипани са по фасадата или на паметници до тях с кървавочервени отпечатъци на ръце и крака. Пред входовете на други пък са поставяни препарирани животни, а един храм в Саскачеван е осъмнал с изписани на външната врата думи “„ние бяхме деца“.

В цяла Канада се отправят призиви Католическата църква да бъде изправена пред наказателни обвинения за престъпления срещу човечеството и геноцид, а много католици обмислят да напуснат църквата изобщо.

Над публикацията работи Ренета Трифонова

Posted in Интересно от света, Съвременност

Вижте още: