Меню Затваряне

Католици се отказват от участие в предстоящите избори заради Възкресение Христово

Цели секционни избирателни комисии, членовете на които са католици, се отказват от участие в предстоящите избори, твърди 24 часа. Това се случва в община Раковски, в която е съсредоточена най-голямата католическа общност в страната. Католическата общност само в Плевенско наброява над 5000 души.

Причината е, че на 4 април, когато президентът Румен Радев насрочи предстоящите избори, католиците празнуват Христовото Възкресение.

“Възпитани сме да вярваме, че в този ден, в който се радваме на Христовото Възкресение, трябва да славим Бога, да сме заедно в храма и у дома, и че семейството празнува, а не работи. Можем да направим всичко друго, но не и с празника. Видях решението на ЦИК – 50% увеличение на възнаграждението, отделно допълнителни бонуси. Не е лошо възнаграждението на тези избори, но празникът е на първо място” – казва един от участниците в изборна секционна комисия, Радослав Ночев, който от 10 години е в изборния процес.

“Предвид това, че съм католичка, смятам, че това не е добре подредено, тъй като католиците, ако биха искали да участват в защита на партията си, която биха подкрепили или биха участвали като членове на комисия, не биха могли да го направят. Аз лично в никакъв случай не бих го направила, тъй като съм практикуваща католичка и искам да празнувам моя Великден” – казва друг жител на гр. Раковски, Снежана Димтирова.

Кореспонденът на радио “Ватикана” в Никополска епархия, Росица Златева казва следното:

“Изборът не беше добре обмислен, не беше удачен, щеше да е хубаво президенството да има и съветници, които да го съветват относно религиозните въпроси. Ние, католиците сме отворени граждани, и който иска, ще отиде да гласува, въпреки че в този ден ние празнуваме Възкресението на Иисус Христос и това е най-големият християнски празник. Тогава ние ходим на църква, на литургия, радваме се, молим се. Не е ден за гласуване, но няма да попречи – всеки ще отиде да гласува, защото тези избори очевидно са много важни за гражданското общество, за да се постави основата на нашето бъдеще занапред. Изборът на тази дата беше лек знак за неуважение към нашите празници”.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: