Меню Затваряне

Доц. Светослав Риболов за идеологията „Руски свят“ и православното християнство

В подкаста на OFFNews доц. Светотслав Риболов, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ разясни подробно генезиса на доктрината „Руски свят“.

През 2013-2014 г. руската пропаганда се ожесточи, очевидно вече се готвеха за скорошен военен конфликт. При липсата на комунистическа идеология, която беше фалирала, на тях им трябваше някаква идеологическа ракета-носител и това беше Православната църква на Русия. Когато започнах да ровя в концепцията „Руский мир“, която е идеологическият заместител на комунизма, открих, че първите публикации на тази тема са още през 2000-2003 г. Очевидно зад избирането на Владимир Владимирович като президент, зад цялата тази акция по възстановяването на Руската федерация като колониална сила, стои мозъчен тръст, свързан със старата КГБ, който е подготвил този военен конфликт.

Доц. Рибовол коментира и последните събития в Българската православна църква, свързани със служението на наши митрополити и епископи в Константинопол на 19 май, както и решението на РПЦ да прекъсне общение с тях.

„Когато трима български митрополити преди месец съслужиха с висши клирици от Църквата на Украйна в Константинопол,  Руската църква прекрати общение с тях. Но не беше прекратено общението с цялата Българска църква. Подходът е доста различен, отколкото с гръцките църкви“, коментира той и допълни:

„В аналогичен случай Руската църква осъди Атинската архиепископия – цялата. Осъди Кипърската архиепископия – цялата. Осъди Вселенската патриаршия. Александрийската патриаршия – цялата. Защо не осъдиха цялата Българска църква, а осъдиха само тези митрополити и двама епископи? Обяснението е, че те търсят разкол. Защото знаят, че в България има едни 20-25%, които и без пари, и без облаги работят за Русия. Те разчитат, че тези хора ще направят вътрешен конфликт в българската църква и българската църква ще се раздели. Но според мен руснаците не са прочели промените в Закона за верозиповеданията, който за разлика от 90-те години, в момента не допускат схизма в България“, каза доц. Риболов.

Цялото интервю на доц. Светослав Риболов вижте във видеото.

Posted in Интервюта

Вижте още: