Меню Затваряне

Московският патриарх Кирил влезе в ролята на защитник на Православието

Евтимия Евтимиу

Евтимия Евтимиу

Московският патриарх Кирил изглежда е поел ролята на защитник на Православието – всъщност в целия свят – от тези „политически сили с влияние в света, които са враждебни не само към Русия и Православието, но и към християнския светоглед като цяло“, коментира Orthodox Times вчерашното изявление на патриарх Кирил на събора на епископите, планиран от декември 2022 г. „за братско обсъждане на текущи въпроси от църковния живот“. Публикуваме текста на Евтимия Евтимиу, главен редактор на Orthodox Times.

На събора са присъствали „задължително“ всички епархийски и викарийни епископи на епархиите в Русия, както и архиереи от епархии на други страни, зависими от Москва: представителят на Антиохийския патриарх при Московския патриаршески престол, Филипополският митрополит Нифон, представителят на Сръбския патриарх при Московския патриарх Моравишки епископ Антоний, представителят на Православната църква на Чешката република и Словакия при Московския патриаршески престол архим. Серафим (Шемятовски), представителят на Православната църква в Америка прот. Даниел Андрюк.

В речта си по време на събора патр. Кирил заяви, че действията на Вселенската патриаршия („Константинополската патриаршия“, както той я споменава) „са проправили пътя за църковни безредици и за дългосрочно и понастоящем сериозно преследване на православните християни в Украйна“.

В речта си той говори срещу Вселенската патриаршия и лично срещу патр. Вартоломей, които определя като „инструменти на войната срещу Православието“ и че висшите йерарси на Вселенската патриаршия „и нейните водещи епископи, подпомагани от външни за Църквата политически сили, отдавна са готови да разкъсат единството на Православието, водят тайни преговори и въртят интриги“.

Той също така се позовава на посещението си в Константинопол през август 2018 г., когато реши лично да предаде на патр. Вартоломей „обективната картина на ситуацията в Украйна“, като добави, че Вселенският патриарх предпочита да не чува нищо и през есента на 2018 г. „в нарушение на свещените канони се намеси в Украйна, за да „отмени“ йерархията на Украинската православна църква и да легитимира разкола чрез даване на „илюзорна автокефалия“ за нея.

Според Московския патриарх Синодът на Руската църква е бил „принуден“ да прекрати поменаването на Вселенския патриарх и съслужението с неговите архиереи.

Относно признаването на автокефалията на Църквата на Украйна от Александрийската патриаршия и църквите на Кипър и Гърция, Московският патриарх подчерта, че това е станало след силен натиск от чужди на Църквата хора, използвайки етническо-расови аргументи, с груби нарушения на установените синодални процедури.

Патр. Кирил каза още, че световните политически сили имат за цел да атакуват не само Русия и Православието, но и християнството и целите им надхвърлят Украйна.

„Друга, по-глобална, цел е да се разкъсат или отслабят до краен предел духовните връзки между нашия източнославянски православен свят и православната общност от Средиземноморието и Близкия изток. И все пак още една задача, поета от враждебни на Православието сили, е да възпрепятстват запазването на християнските основи на люлката на съвременната цивилизация, която е Европа“, посочи той. И обвини патр. Вартоломей и Патриаршията в „нова еклисиология“, както и че са „инициирали схизма“, което е затруднило изключително много РПЦ да поддържа духовни връзки със значителна част от гръцкия православен свят.

Патр. Кирил дори твърди, че враговете на Църквата не са постигнали напълно целта, която са си поставили. Според него, „дори в рамките на Гръцката православна църква има не малко смели епископи, свещеници и богослови, които са отказали да признаят нелегитимните действия на Константинопол, които не са влезли в общение с разколническите псевдоцърковни лидери, наричащи себе си митрополити и епископи“.

Заслужава да се отбележи, че препоръката за изготвянето от комисията на текста „За промяна на учението на Православната църква относно действията на Константинополската патриаршия и намесите на нейни представители“ дойде от Унгарския и Будапещенски митрополит Иларион, който не се е появявал в публичното пространство повече от година.

Припомняме, че Иларион – бившият митрополит на Волоколамск и „дясна ръка“ на Московския патриарх – беше отстранен от поста си през юни миналата година с решение, което изненада мнозина и оттогава буквално „изчезна“ от църковната сцена на РПЦ. Тогавашната позиция на митрополита по отношение на войната в Украйна не остава незабелязана, най-вече с дистанцията, която той поддържа от позицията на официалната руска църква.

В този документ на митр. Иларион, одобрен от членовете на Архиерейския събор, се говори за разделението на православния свят, причинено от „неканоничните действия на Константинополската патриаршия и новото учение, разпространявано от предстоятеля и неговите официални представители“.

Всъщност, както научаваме от уебсайта на Отдела за външни църковни връзки на РПЦ, участниците в събора посочиха, че „новата доктрина за първенството на Константинополския патриарх, който се представя като земен глава на Вселенската църква, му предоставя права и привилегии, които далеч надхвърлят правата на всеки друг предстоятел на поместна православна църква и нарушават каноничните права на другите църкви.

Нарушаването на основните принципи, върху които векове наред се основаваше тяхната православна еклисиология, особено от Константинополския патриарх Вартоломей, беше причината за разкола във вселенското православие“, се посочва в документа.

В заключителната резолюция се казва, че „участниците в Архиерейската конференция са съгласни с изводите“ от доклада на митр. Иларион и „го внасят за одобрение от Светия Синод“. Всички обвинения, изказани в доклада са били одобрени формално от синода. Според руски медии е очевидно, че от страна на Московска патриаршия ще последва обвинение в ерес и че набира скорост ескалирането на напрежението между двете патриаршии.

Posted in Църква и политика

Вижте още: