Меню Затваряне

Нов екзарх на Беларуската православна църква

Днес Свещ. Синод на РПЦ прие молбата на екзарха на Беларус и Мински и Заславски митрополит Павел да бъде освободен от длъжност, като му изказа благодарност за положените трудове. Това съобщи прессекретарят на Московска патриаршия Владимир Легойда.

На негово място е назначен Борисовски и Марингорски епископ Вениамин, който ще бъде временно управляващ и на Борисовската епархия. Митрополит Павел е назначен за глава на Кубанската митрополия.

Митрополит Павел (в света Георги Василиевич Пономарьов) беше назначен за Мински и Слуцки митрополит и патриаршески екзарх на цяла Беларус на 25 декември 2013 г. Назначаването за глава на Белоруската православна църква на човек без белоруско гражданство и познаване на белоруския език предизвика нееднозначна реакция на обществото. На 10 август 2020 г. митрополит Павел поздрави Александър Лукашенко с победата на президентските избори, но след последвалите събития се извини за поздравлението си.

Епископ Вениамин (в света Виталий Иванович Тупеко) е председател на издателския съвет на Белоруската ПЦ. Роден е на 6 септември 1968 г. в гр. Лунинец, Брестка област. Постриган е за монах през 1994 г., а е хиротонисан за епископ през 2010 г. Завършва Белоруския държавен университет с “Радиофизика и електроника”, а през 1992 г. постъпва в Минската духовна семинария. През 1994 г. подава молба и бива приет в братството на Успенския Жировички ставропигиален мъжки манастир. На следващата година става йеромонах, а през 1996 г. е преподавател в Минската духовна семинария. През 1999 г. завършва обучението си в Духовната академия със степен “кандидат на богословието”. През същата година е възведен в сан игумен, през 2005 г. – архимандрит, а през 2006 г. е включен в състава на делегацията на Минската епархия, взема участие и в Поместния събор на РПЦ през януари 2009 г. Същата година е назначен на длъжността наместник на Благовещенския Ляденски мъжки манастир в Минска епархия. През 2010 г. е избран за епископ на Борисовска епархия и викариен епископ на Минска епархия. С решение на Синода на БПЦ през 2014 г. е назначен за председател на църковния съд на Белоруския екзархат; става председател на Синодалния отдел по религиозното образование и катехизация и заместник председател на църковния съд на Белоруския екзархат, като е въведен в състава на Синода на Белоруския екзархат с право на глас. През 2015 г. излиза от състава на съда и става председател на Издателския съвет на екзархата.

На заседанието на Свещ. Синод на РПЦ на 25 август са направени и други размествания и назначения. Глава на Тверската митрополия вместо митрополит Сава е вече Верейският архиепископ Амвросий, викарий на патриарх Кирил, като е освободен от длъжността наместник на Сретенския манастир в Москва и ректор на Сретенската духовна семинария. Митрополит Сава ще бъде ръководител на Вологодската катедра.

Наместник на Сретенския манастир става йеромонах Йоан (Лудищев), възпитаник на митрополит Тихон (Шевкунов). Ректор на Сретенската семинария става прот. Максим Козлов, председател на Учебния комитет на РПЦ.

Наместик на Троице-Сергиевата лавра става Бронинцки епископ Тома, също викарий на патриарх Кирил, който ще напусне длъжността наместник на Донския манастир в Москва.

Досегашният генерален директор на “Софрино” е сменен с Ростовски и Новочеркаски митрополит Меркурий, който пък е освободен от длъжността председател на синодалния отдел по религиозно образование и катехизация. На негово място отделът ще бъде ръководен от Бронинцки епископ Евгений, викарий на патриарх Кирил.

Сменен е и ръководителят на Московската духовна академия – вместо Звенигородския епископ Питирим, ректор ще бъде епископ Теодорит, бивш ректор на Рязанската семинария, а епископ Питирим ще възглави предишната си катедра в Рязанска област.

Още една неочаквана промяна е тази на Вологодския епископ Игнатий, който отива в Саратов, а Саратовският митрополит Лонгин се отправя за Уляновск, на мястото на митрополит Йосиф, който заминава за Бурятия, за да смени досегашния митрополит Саватий, който от днес пък ще бъде ръководител на катедрата в Чувашия.

Източник: reform.by, patriarchia.ru и interfax.ru

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: