Меню Затваряне

Откриха баптистерий в базиликата на Ковачевско кале

Изследователи от Историческия музей в Попово са открили баптистерии със запазен съд за вода в него в базиликата на древната крепост “Ковачевско кале”. Древният храм представлява ранновизантийска трикорабна базилика с една абсида, открита в края на миналия археологически сезон.

За откритието е съобщено и на местното свещенство – архим. Симон, който служи в гр. Попово е присъствал на мястото на новооткрития баптистерий.

Късноантичната римска крепост “Ковачевско кале” се намира непосредствено край асфалтовия път Попово – Бяла, на 6 км западно от гр. Попово,  област Търговище, Русенска епархия. Първоначално става известна на науката, благодарение на чешкия археолог Карел Шкорпил под името „Ковачовешко кале“, поради тогавашния изговор на най-близкото до нея село, наричано тогава „Ковачовец“.

Разположена е в малка равнинна долина, която се е образувала при вливането на притока Чепез дере в река Ковачевска (Ерек дере). В древността пряка видимост към Ковачевско кале е имало единствено от изток и запад, а от север и юг крепостта е оставала закрита и защитена от три средновисоки плата.

Крепостната стена е строена през 4 век с дебелина около 3,20 метра, която е опасвала площ около 50 дка. При проучванията й са установени 14 кули с U-образна форма, разположени почти симетрично по дължината на крепостта, и четири кръгли кули – по една за всеки ъгъл. Имала е два входа – източен и западен, мост над Чепез дере, който вече не съществува, и изграден подземен водопровод с глинени тръби. Крепостта е имала два входа – на север и на запад, и мост над река Чепез дере, който вече не съществува.

В края на юли археолозите, които са проучвали античната крепост край Попово са се натъкнали на шеста поред колективна монетна находка от над 1000 монети, с което намерените монети от началото на археологическо лято за 2021 г. надхвърлят 1500 броя. Преди началото на редовни археологически проучвания през 1990 г. в района на Ковачевско кале, са били известни много малко факти за съществувалата някога крепост, получени от случайно намерени предмети. В резултат на периодично провежданите разкопки край гр. Попово през последните двадесет години, днес руините на крепостта са добре проучени и консервирани, а археологическите находки са изложени в историческия музей на Попово.

Повече снимки и видеоматериали виж на: Късноантична римска крепост “Ковачевско кале”.

Снимките са от страницата на Историческия музей в Попово.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: