Меню Затваряне

Израелски археолози откриха фрагменти от нов свитък край Мъртво море

Израелски археолози откриха фрагменти от библейски свитък край Мъртво море по време на опасни разкопки в т. нар. “Пещера на ужасите” в Юдейската пустиня. Фрагментите са на около 2000 години, съдържат редове гръцки текст от еврейските свещени книги на пророците Захария и Наум и са първото подобно откритие в пустинята на юг от Йерусалим след повече от 60 години.

За да намери свитъците, екипът от археолози е трябвало да скочи дълбоко в „Пещерата на ужасите“, наречена така след откриването в нея на 40 скелета по време на експедиция през 1961 година.

Експертите предполагат, че фрагментите са част от свитък, който е бил скрит в пещерата по време на бунта на Бар Кохба – въоръжено еврейско въстание срещу Рим по време на управлението на император Адриан, между 132 и 136 г. сл. Р. Хр.

Допълнително предизвикателство за археолозите е било откриването на свитъците преди иманярите, които от години се опитват да проникнат в пещерите и да вземат ценните артефакти (понякога на черния пазар се появяват фрагменти от свитъци от Мъртво море).

Археолозите са открили и човешки останки на 6000 години, увити в парче плат, които са на мумифицирано дете и 10 500-годишна голяма тъкана кошница, която според експертите може да бъде най-старата кошница в света.

Скенерът от останките на детето показва, че то е било на възраст 6-12 години по време на смъртта. „Поради сухите условия в пещерата детето е било естествено мумифицирано. Платът и други органични материали, включително косата и дори кожата и сухожилията, също бяха запазени “, казва един от археолозите на експедицията пред Times of Israel.

Първите фрагменти от свитъците от Мъртво море са открити в пустинни пещери на Западния бряг в периода 1940 г. и началото на 1950 г. и датират от III век пр. Р. Хр. до I век сл. Р. Хр. Повече за тях вижте в статията: Нови открития за Кумранските ръкописи • Християнство.бг

Откриването на свитъците е важно, тъй като те включват най-ранните известни копия на еврейски библейски текстове и документи, за които се твърди, че принадлежат на есеите, иудейска секта, съществувала по времето на земния живот на Спасителя, за която в Свещ. Писание не се споменава.

Сведения за есеите могат да се намерят у Флавий в неговото съчинение “За Иудейската война”, у Филон Александрийски и у Плиний. Според Филон и Флавий последователите на сектата били почти 4 000 човека. Главна тяхна задача била грижата за запазване и известяване чистотата на нравите и благочестието. Те вярвали в един Бог, в безсмъртието на душата, но също и впреселението на душата след смъртта. Били много религиозни и водели строг, нравствен живот- Молели се при изгрев и залез слънце, пазели се от употребата на клетви и строго почитали съботния ден. Занимавали се придимно със земеделие и особено с изучаване лечебната сила на растенията. Според Плиний есеите живеели край Мъркво море, над пустинята Ен-Гади. (по материали от “Пълна православна библейска енциклопедия” на архим. Никифор Бажанов, том I-ви).

Източник: News Yahoo.com

Източник на изображенията: Yahoo и БГНЕС

Видео от откритието можете да видите на този линк.

Posted in Библейска антропология, Новини, Новини от света

Вижте още: