Меню Затваряне

Пакистански пастор беше застрелян след богослужение

Полицията в Пакистан нарече „терористичен акт“ покушението над евангелски пастор в неделя. Мъжът се връщал вкъщи с колата си след неделно богослужение, когато бил застрелян в северозападния пакистански град Пешавар.

През 2013 г. същият град беше сцена на една от най-смъртоносните атаки за християните в страната. Пасторът, идентифициран като 75-годишният Уилям Сирадж, ръководи църквата Shaheed-e-All Saints от деноминацията на Church of Pakistan. Тя включва методистки и англикански църкви.

Пастир Уилям е прострелян два пъти в корема, докато той и неговият колега, идентифициран като пастор Патрик Наийм,  си тръгват от църквата в неделя. Стрелбата е станала близо до околовръстен път в района на града Гулбахар. Пастор Сирадж е мъртъв, а пастор Наийм е бил ранен, съобщава пакистанският вестник Dawn, добавяйки, че Наийм е бил изписан от болницата, където е бил лекуван за леки наранявания. Тялото на пастор Сирадж е предадено на семейството му. 

Новинарските канали показват как службите за спешна помощ изваждат пастора от колата, докато хората скандират „Да живее Иисус Христос“, разнасяйки тялото му на легло по улиците до дома му, съобщава “Ройтерс”. 

„Искаме справедливост и защита на християните от правителството на Пакистан“, написа в Туитър епископ Азад Маршал от Църквата на Пакистан. В събота вътрешният министър на Пакистан шейх Рашид Ахмед предупреди за възможни терористични удари в цялата страна през следващите два месеца, тъй като агенциите за сигурност са научили за наличието на тайни бойни екипи в този регион, съобщава The Times of India

До този момент никой не е поел отговорност за стрелбата. В северозападните райони на страната, граничещи с Афганистан, през последните дни се наблюдава нарастване на атаките срещу силите за сигурност, много от тях са на Техрик-е-Талибан Пакистан, терористична група, близка до афганистанските талибани, съобщава “Ройтерс”. 

През 2013 г. най-малко 81 християни бяха убити, след като двама атентатори самоубийци се взривиха в църква, принадлежаща към пакистанската протестантска деноминация в Пешавар, докато стотици вярващи напускаха неделната служба. 

В Пешавар има около 70 000 християни. Общността представлява около 2% от 180 милиона души в Пакистан. 

Източник: Евангелски вестник

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: