Меню Затваряне

Петима монаси са починали от COVID-19 в светогорския манастир “Филотей”

Здравните власти са в повишена готовност след петата жертва на COVID-19 в рамките на десет дни на територията на светогорския манастир “Филотей”, съобщава Orthodox Times.

Монахът Таксиарх е починал късно вечерта в събота вследствие на усложнения от коронавирусната инфекция. Според гръцки медии почти всички монаси са били заразени с COVID-19 и от 40-те монаси в манастира, повече от 20 са със симптоми и са изолирани в килиите си.

Orthodox Times отбелязва, че всички починали не са били ваксинирани, както и почти всички монаси на манастира. Според същият източник, инцидентите със заразени монаси в светогорската общност засягат вече не само манастира, но и здравните власти, тъй като въпреки, че “Филотей” е под карантина цял месец, броят на заболелите не намалява и заразата продължава да се разпространява.

В манастира има още 6-7 възрастни монаси в тежко състояние, но засега няма повече подробности за точното им здравословно състояние.

В събота е починал зъболекарят на манастира отец Козма, а през изминалата седмица починаха монасите Дамян и Порфирий. Преди две седмици почина и отец Лука, бивш игумен и представител на манастира в свещ. Кинотис.

През изминалата седмица прокуратурата в Солун се самосезира след изказвания пред гръцки медии на светогорския монах Йосиф, който заяви, че негови събратя призовават вярващите да не се ваксинират и с това са отговорни за смъртта на много от тях:

“Тези монаси, които излизат публично да проповядват и да изповядват антиваксърство, са причинили смъртта на много хора. Положението в Света гора е трагично. Немалко монаси изкараха вируса, боледуваха тежко, но не искат да повярват в неговото съществуване“, заявява категорично в интервю за Βήμα Ορθοδοξίας йеромонах Йосиф, допълвайки, че същите “съветват хората да не си поставят ваксина и че коронавирусът е един обикновен грип”.

Манастирът “Филотей” се сочи за един от крепостите на антиваксърството. Според запознати, някои от боледувалите и починали монаси са спазили послушанието, дадено им от техните духовни старци да не се ваксинират срещу коронавирус.

Снимки от погребението на монасите Козма и Таксиарх на 23 януари 2022 г. в манастира “Филотей”, Света гора – Атон, които публикува архим. Никанор във форума на Християнство.бг.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: