Меню Затваряне

Румънската патриаршия защити религиозното образование в общообразователните училища

Румънската православна църква се обяви в защита на запазването на религиозното образование в училищната програма по време на дебат по въпроса, организиран от Комисията за образование, наука, младеж и спорт и Комисията за образование на румънския парламент.

Църквата беше представена от патриаршеския викариен епископ Варлаам и свещениците о. Никушор Белдиман (патриаршески съветник) и о. Джордж Джамборе (инспектор на Образователно-богословския отдел на Румънската патриаршия), съобщава basilica.ro .

Eпископ Варлаам подчерта, че „Патриаршията проявява много специален интерес към образованието като цяло и, разбира се, към религиозното образование в частност“.

Негово Блаженство патриарх Даниил също отправи апел към министъра на образованието по въпроса миналата година, като заяви: „Оценяването е част от спецификата на всеки училищен предмет, следователно е необходимо и в часа по религия. Липсата на оценка на учениците в час по „Религия“ или намирането на алтернативни решения е оскърбление за статута й на училищна дисциплина”.

Понастоящем религиозното образование се състои само от един час седмично и Църквата вярва, че молбата й да запази този минимум трябва да бъде подкрепена. Епископ Варлаам обясни, че религиозното образование не трябва да бъде дискриминирано, а трябва да се третира като другите хуманитарни науки, защото преподаването на религия в училище има дълбоки образователни ценности и формираща роля в живота на децата и младите хора и часът по религия допринася за намаляване на негативните ефекти от съвременната криза на идентичността.

Патриаршеският викарий припомни и факта, че според румънската конституция децата имат право да участват в часовете по религия, а над 93% от румънските родители са изразили желанието децата им да посещават такива чаове.

Миналата година румънският парламент отмени задължителния характер на сексуалното възпитание в училищата, след като Румънската православна църква излезе с изявление, противопоставящо се на задължителния характер на такива часове, призовавайки родителите да могат да запазят правото да решават как децата им ще бъдат възпитавани и просвещавани по такива въпроси, както е предвидено в румънската конституция. 

Източник: orthochristian.com

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: