Меню Затваряне

Русенски митр. Наум: „Българският патриарх трябва да бъде обединителна фигура за всички“

На 14 юни Русенският митрополит Наум беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“ на церемония в зала „Св. Георги“ на областната администрация в Русе. Почетното отличие бе връчено по предложение на кмета на община Русе Пенчо Милков и бе подкрепено на последното заседание на Общинския съвет с пълно единодушие.

„Честта да получим днес това почетно звание е особено затрогваща и задължаваща и поради обстоятелството, че в този град ние непресторено живеем с любов и разбиране помежду си, независимо от своите различия във вяра и етнос, което всъщност е и най-голямата награда за един християнин и архиерей – да вижда Христовия плод сред своите съграждани“, каза в словото си Негово Високопреосвещенство (тук).

Областният управител на Русе Драгомир Драганов благодари на Русенския митрополит за духовната му подкрепа към развитието на гражданското общество. „Пазете морала и отстоявайте нравствените ценности във времена на разделение и противопоставяне. Редно е политиците да се поучат от Вашите принципи, защото те са фундаментът за изграждане на устойчиви перспективи, водещи обществото към развитие“, допълни областният управител.

Негово Високопреосвещенство коментира предстоящия избор на български патриарх и дали ще участва като кандидат в него.

„Българският патриарх трябва да бъде обединителна фигура за всички – не само за вярващите, но и за целия ни народ“, каза митрополит Наум пред журналисти и общественици след церемонията по връчването на почетното отличие.

По думите му в полезрението на новия български патриарх трябва да бъде и „всичко онова, което касае отношенията между църква и държава, всичко онова, което касае спасението на християните, всичко онова, което касае просветата на всички – не само на децата в училище, не само на нашите семинаристи в семинарията, но и просветата на всеки един“: „Всеки един трябва да знае в какво се състои неговата вяра и тази осмислена вяра да бъде наистина като пътеводител за него и да не се лута като тръстика, люляна от вятъра, а да изповядва онова, което ние изповядваме в Символа на вярата“, каза Русенският митрополит Наум. 

Относно въпроси за предстоящия избор, митрополитът добави:

„Всичко е в ръцете на Светия Синод, в устава е записано, че Светия Синод избира измежду всички архиереи, които имат необходимия стаж, като митрополити – 5 години и навършени 50 години от техния живот. Така че първо, всичко е в Божиите ръце, след това – всичко е в ръцете и химикалите на митрополитите, които на 20-и ще определят това. Целият Свети Синод, в това число и аз, ще се постараем с Божията помощ, да определим трима, които да могат да заемат мястото, и да бъдат достойни за мястото на дядо Неофит, а и на всички останали, прежде бивши патриарси – патриарх Кирил и покойния дядо Максим, на който аз бях 8 години главен секретар“.

На въпрос кой е достоен да стане Български патриарх, Русенският митрополит допълни:

„Само Господ може да каже кой е достоен. Всички са достойни, защото в книгата, която бяхме издали за блажено починалия наш предшественик дядо Софроний, в момента, в който патриарх Кирил обявяваше избора на дядо Софроний за Доростоло-Червенски – тогава митрополит през 1961 година – в словото си Негово Светейшество казва, че няма да се спира на качествата на избрания, защото неговите качества са проверени и са обмислени от Светия Синод във времето на неговата архиерейска хиротония. Всяка една архиерейска херотония е свързана с преценка на качествата на всеки един от нас, за когото е постъпило писмо, да бъде въздигнат в най-високата степен на епископско служение в Църквата. Качествата на всеки един от нас са преценени от Светия Синод, така че едва ли някой би могъл да бъде по-достоен от другия. Всички сме получили еднаква благодат при епископската си херотония и всеки един от нас е дал своите епископски клетви и всеки един от нас трябва да ги спазва, за да може тази стройна организация – Църквата, да продължи да съществува и занапред“ – каза Русенският митрополит Наум.

Posted in Публицистика

Вижте още: