Меню Затваряне

Свети Колумба, просветител на Шотландия и съпокровител на Ирландия

Свети Колумба, чието име означава „гълъб“, е може би най-великият от всички келтски светци. Този Божи човек е роден през 521 г. в Тирконел (днес графство Донегал) Северна Ирландия и починал на 9 юни 597 г. Основател на известния манастир на шотландския о-в Йона, заедно с много други монашески общности и църкви, св. Колумба в продължение на четиринадесет века е бил почитан от много християни като просветител на Шотландия, съпокровител на Ирландия (наравно със св. Патрик и света Бригита) и духовен покровител на множество църкви в цяла Европа.

Има достоверно и подробно описание на живота, подвизите, чудесата, виденията и пророчествата на този знаменит светец в „Житие на свети Колумба“, написано на латински в началото на VII век от преп. Адомнан, деветият игумен на Йона, който също е много почитан светец. Има множество по-късни биографии на св. Колумба, написани преди и след Норманското нашествие в Англия, с различна степен на автентичност. Преподобният Беда Достопочтени пише за свети Колумба, наред с други светци, в своята История на английската църква и народ. Ирландският светец на име Далан Форгейл, който през част от живота си е сляп, композира „Възхвала на свети Колумба“. Голям брой традиции, свързани с името на Колумба, съществуват в ирландския и шотландския келтски фолклор.

Около 551 г. е ръкоположен за свещеник. Манастирът на о-в Йона е основан от него през 563 г. и става средище на книжовност и духовност, проповед и чудеса. Св. Колумба е игумен на манастира, но работи наравно с монасите, въпреки тежкия подвижнически и постнически живот. Светецът спял на гола скала и имал камък за възглавница, която и до днес се пази в манастира Йона. 

Като просветител на пиктите, св. Колумба извършва забележителна мисия. Светецът е известен автор на молитви, химни, стихотворения, коментари на Библията и ръкопис на Евангелието – забележителен труд, който се счита за най-ранния ирландски ръкопис от този вид, запазен в Кралската ирландска академия в Дъблин.

През 563 г. (според друга версия, през 565 г.) Колумба, придружен от дванадесет ученика, напуска завинаги Ирландия и отплава за Шотландия, за да проповядва Евангелието. Има редица по-късни версии, обясняващи мотивите му да напусне родината си. Те твърдят, че това е доброволно изгнание заради Христос; или че така е искал да подпомогне ирландските си сънародници, живеещи в северозападната част на Шотландия (които основават колония, а по-късно и кралство Далриада там); или че това е самонаказание за негово злодеяние в младостта (веднъж преписал един много красив Псалтир и отказал да го върне, което довело до разногласия между манастирите).

Светият човек се трудил в манастира Йона тридесет и четири години. Когато наближил края на земния му път, усещайки неизбежната смърт на любимия си господар, манастирският кон се приближил до него, сложил муцуната си на гърдите му и започнал да плаче. Издигайки се на един хълм, Божият светец благословил Йона и манастира и предсказал, че това място ще бъде почитано не само от ирландците, но и от „варварите“ – тогава така били наричани все още необърнатите в християнството народи. Колумба обещал да се застъпи за своите монаси пред Всемогъщия Бог при условие, че те ще запазят мира и ще живеят според предписанията на светите отци. Св. Колумба също така предсказал, че след период на благоденствие Йона ще бъде постигнат от мерзостта на запустението, но отново ще стане място на монашески живот и на него ще има православен манастир. Има още едно интригуващо пророчество, приписвано на един от монасите от Йона: седем години преди Второто пришествие гигантска вълна ще покрие голяма част от Великобритания и Ирландия, включително островите наоколо, но Йона ще остане над морето до края на този свят.

В нощта, когато св. Колумба починал в Христос, в източната част на Ирландия се видял огнен стълб, издигащ се до небесата.

След Колумба, общността на Йона произвела множество други светци, включително и свети игумени, ставайки място за практикуване и разпространение на ирландски аскетични практики, ирландско монашество, учение, култура и образование, като повлиява на духовния живот на много хора за поколения напред. Много манастири от ирландски тип са построени в Шотландия, Англия и континентална Европа.

От ХХ век започва и възраждането на почитта към този светец сред православните християни. Има православни икони на св. Колумба, православна служба за него на английски и акатист на френски език. Има поне две православни енории и един православен манастир (румънски, разположен в Саутбридж, Масачузетс), който носи името на св. Колумба в САЩ, а православни общности в чест на този светец има също във Великобритания и Ирландия – те са в диоцеза на Константинополската и Антиохийската патриаршия.

По материали на Orthochristian

Posted in Святост, Християнство на Запад

Вижте още: