Меню Затваряне

Светлинно шоу върху стените на катедралата в Новгород

Руски новинарски сайт съобщава, че в Новгород е включен в списъка на седемте града, в които ще се проведе 3D-шоу за Годината на паметта и славата в Русия. Зрелищно по своя замисъл, то е проектирано върху стените на действащия древен храм „Св. София“.

Шоуто включва сцени от Втората световна война, символи на комунизма, петолъчки и др. под. Тук можете да проследите и видео материал от празника.

От министерството на културата на Новгородска област съобщават, че това се случва с благословението на Новгородска епархия. Ето и изявлението:

„Изборът на локация за провеждането на мероприятието във Велики Новгород беше разгледано на заседание на регионалната дирекция за Годината на паметта и славата. Храм „Св. София“, както и много други новгородски светини, е пострадал сериозно по време на немско-фашистката окупация, били са премахнати позлатата и кръста. Впоследствие изображението на полуразрушения храм става един от символите на военния Новгород.

Освен това, храмът е символ на православната вяра, която в годините на войната обединява съветските хора и укрепва техния дух. За окончателното потвърждаване на локацията за 3D-транслацията „Борба за победата“ беше получено благословението на Новгородска епархия.

Показването на тематичното светлинно шоу на стените на града, който в продължение на много векове са защитавали новгородските войници, е дан към паметта на съветския народ, който принесе неоценима полза за победата във Втората световна война, отстояваше свободата и мирния живот за всички нас“.

Храм “Св. София” е сред най-ранните и стари каменни сгради в Русия. В града има отрити останки от неолита (3 – 4 хил. пр.н.е.). До VIII век е съществувало населено място Ладога, а до IX век и селище Городище. През X век, градът е вторият по значение в Русия след Киев в Киевска Русия. Известен е и с прочутата Новгородска школа по иконопис, а някои от иконите от тази школа можете да разгледате тук.

По материали от 53news.ru

Posted in Интересно от света, Новини, Новини от света, Публицистика

Вижте още: