Меню Затваряне

Спрете да търсите виновните навсякъде освен в себе си

Йеромонах Димитрий (Першин)

Спрете да търсите виновните навсякъде освен в себе си.

Това са нашите деца.

Нито строго военизираното, нито сладникавото, нито отчетно-формализираното православие ни дават отговор на въпроса за срещата ни с Бога от Евангелието. Следователно това не са пътищата, които ще доведат децата ни до Църквата Христова. По-скоро всичко това ще ги обезсърчи или ще създаде илюзия за принадлежност, която не изисква никакъв подвиг или свидетелство.

А пътят е този на о. Алексий (Мечев), архиепископ Йоан (Шанхайски), митрополит Антоний (Сурожски), архимандрит Йоан (Крестянкин), които бяха събеседници, а не политически инструктори, и които показаха Божието царство, дошло в сила в своите общини, а не в поделенията на редовата църковна армия …

Това е опитът на Църквата като семейство, радващо се и съпреживяващо с всеки любим човек, а не система, която смила верните в изпълнителна, финансираща и подкрепяща властта маса. Това е преживяването на радостта от Възкръсналия Христос и готовността да споделяме тази радост, а не създаването на фалшификати за православието като фундамент на държавността.

Ето, този опит на преживяване, на общуване и изслушване, а не организираната църковна масовка, уви, напуска живота ни.

Ето затова такова християнство трудно може да помогне на тийнейджъра, търсещ смисъла, а не идеологии. Ако искаме да намерим децата си, трябва да се уподобим на евангелския баща от притчата за блудния син. Спомнете си традициите на християнското скаутско движение, в което много енергия влагаха и архиепископ Йоан, и митрополит Антоний!

Спрете да търсите виновните навсякъде освен в себе си! Това са нашите деца,  това са нашите сълзи, нашата отговорност и нашата катастрофа.

Спомняйки си за убитите и тежко ранените, нека си спомним и за убиеца! Нека Господ да го помилва и да го вразуми!

А за свещеноначалието -затова се молим всеки ден.

Йеромонах Димитрий (Першин)е бил председател на Мисионерската комисия при Епархийския съвет в Москва, експерт на Синодалния отдел по въпросите на младежта при Московската Патриаршия. Понастоящем служи в Казахстанска епархия. Коментарът е по повод стрелбата на двама тиийнеджъри в училище в Казан, вследствие на което загинаха много деца (тук).

Превод: Елисавета Георгиева

—————————

Източник: Фейсбук страница на йеромонах Димитрий (Першин)

Posted in Публицистика

Вижте още: