Меню Затваряне

С колоквиум „Пътят към храма“ започва Църногорският събор „В сърцето на Граово“

„Пътят към храма…” ще бъде темата на колоквиума, с който ще започне Църногорският събор „В сърцето на Граово”, свързан със създаването на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие”.

На форума се очаква да пристигнат висши държавници, архиереи от Българската православна църква, хора от научните среди, експерти и бизнеса. Форумът ще се проведе в навечерието на фолклорния събор „В сърцето на Граово”, на 8 юли. Форумът е организиран от неправителствената организация “Краищенско Светогорие” и стартира от 16:00 часа в официалната трапезария на Църногорския манастир над село Гигинци.

Темата за форума е взаимствана от филма на Тенгиз Абуладзе „Покаяние“ и емблематичната реплика от него „За какво е път, който не води към храма?“ Колоквиумът има своите съвсем практически цели – да фокусира вниманието върху нормативните възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“, с акцент върху инфраструктурата и комуникациите в региона, поясняват от Областна администрация-Перник.

Инициативата „Краищенско Светогорие“, създадена през 2015 година в град Земен, успя да се наложи като устойчива идея и платформа за развитие на културно-историческия и поклонническия туризъм в региона, с голяма концентрация на църкви, манастири, храмове и паметници на културата. Тя акумулира вниманието и с визията си успя за краткото време на съществуването си да обедини духовни, административни и икономически ресурси и да се наложи като посока за устойчиво развитието на туризма в областта. Темите на първите форуми бяха свързани с манастирите, тяхното събуждане за нов живот и популяризирането им. И постиженията в тази връзка вече са факт – реновация на Пещерски, Жаблянски, Горноврабчански, Пенкьовски, Леворечки, Билински и други манастири, както и на редица църкви – изграждането на нови храмове, сред които красивата църква и скит “Свети Пантелеймон” в село Смиров дол, Земенско, множество параклиси, чешми, свети места. Инициативата навлиза в своя следващ етап на развитие и фокусът днес е върху довеждащата инфраструктура, свързващите пътища и комуникации, в това число екопътеки между знаковите храмове, за да привлекат туристи не само от България, а и от цяла Европа.

По време на колоквиума, организаторите от неправителствената организация, заедно с Регионален исторически музей-Перник ще представят в манастирския двор фотоизложба „Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско“ и ще представят млечни продукти и производства от региона. На фиалата на Църногорския манастир световно известният български Маестро Мартин Пантелеев ще изпълни солов концерт – цигулка. Той ще пристигне специално от Германия, за да озвучи манастирския двор с произведенията на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Жул Масне, авторски композиции и български класически аранжименти, добавят още от областната управа.

Четвъртото издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово” се провежда с благословението на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на област Перник Кирил Стоев. Препоръчителният дрескод за всички посетители на събитието е „Мотив Шевица“.

Преди няколко дни бе обявена и програмата за откритата сцена на манастирските ливади.

На 9 и 10 юли на откритата сцена се очаква да се качат стотици индивидуални и групови изпълнители на българския фолклор.

9 юли (събота)

10:30 – 12:00 – Любителски състави от област Перник;
12:00 – 12:30 – Водосвет и официално откриване;
12:30 – 15:00 – Ансамбъл „Граовска младост“, Гласовете на Граово;
Ева и Ива Валентинови
Сорина Богомилова
Георги Гьолски
Десислава Димчева
Фолклорна група „Граовци“
15:00 – 16:00 – Състави на българи от чужбина;
16:00– 17:30 – Открит турнир по традиционна българска борба на пояс
17:30 – 18:30 – Любителски състави от област Перник;
18:30 –19:30 – Гласовете на Граово:
Димитър Лукарски
Диана Василева
София Илиева
Димана Цурева
Ралица Атанасова
19:30 – 20:00 – Игрите на баба и дядо;
20:00 – 22:00 – Държавен ансамбъл „Филип Кутев“;

10 юли (неделя)

10:30 – 12:00 – Любителски състави от област Перник;
12:00 – 14:30 – Фолклорна шарения:
Ива Давидова
Валерия Момчилова
Квартет „Славей“
Радостина Йовкова
Стиляна Александрова
Нина Арнаудова
Антонио Симеонов
Фолклорна танцова формация „Асти Денс“
Валя Йовчева
Яница Герова
14:30 – Надсвирване и надиграване с най-дългото граовско хоро – с оркестър „Средец“ и оркестър „Краси бенд.

————

Източник: zapadno.com

Posted in Епархийски новини, Новини, Съвременност

Вижте още: