Меню Затваряне

Украинските католици искат обяснение от папа Франциск заради негови непремерени изказвания

Негово Блаженство архиепископ Святослав Шевчук, предстоятел на Украинската гръко-католическа църква излезе с изявление, в което показва разорачованието си от непремерени изказвания на папа Франциск на срещата с руски младежи католици на 25 август 2023 г.

Тогава папа Франциск в речта си към присъстващите спомена следното:

„Никога не се отказвайте от наследството си. Вие сте потомци на Велика Русия: великата Русия на светци, лидери, голямата Русия на Петър Първи, на Екатерина Втора, тази империя – велика и просветена, страна с велика култура и голяма човечност. Никога не се отказвайте от това наследство, вие сте наследници на великата майчица Русия, вървете напред с това. И благодаря. Благодаря ви за начина да бъдете руснаци“.

По повод на това изказване на римския папа, предстоятелят на УГКЦ Святослав Шевчук заяви:

„С голяма болка и загриженост научихме за думите, приписвани на Негово Светейшество папа Франциск на онлайн среща с руска католическа младеж на 25 август 2023 г. в Санкт Петербург.

Надяваме се, че тези думи на Светия отец са казани спонтанно, без опити за исторически оценки, особено в подкрепа за империалистическите амбиции на Русия. Ние обаче споделяме голямата болка, причинена от тях не само сред епископата, клира, монашеството и вярващите на нашата Църква, но и сред други деноминации и религиозни организации. В същото време съзнаваме и дълбокото разочарование в обществото, което те причиниха.

Думите за „великата Русия на Петър Първи, Екатерина Втора, тази империя – велика и просветена, страна с велика култура и голяма човечност“, са най-лошият пример за империализъм и краен руски национализъм.

Има опасност тези думи да бъдат приети като подкрепа за национализма и империализма, които днес причини войната в Украйна – война, която носи смърт и разрушение на нашите хора всеки ден.

Примерите, дадени от Светия отец, всъщност противоречат на неговата доктрина за мира, тъй като той винаги е осъждал всяка форма на проява на империализъм в съвременния свят и е предупреждавал за опасностите от крайния национализъм, подчертавайки, че той е причината отчасти за „Третата световна война“.

Като Църква искаме да заявим, че в контекста на агресията на Русия срещу Украйна, подобни изявления вдъхновяват неоколониалните амбиции на страната агресор, въпреки че трябва категорично да осъдим този начин на „да си руснак“.

За да избегнем всякакво манипулиране на намеренията, контекста и изявленията, приписвани на Светия отец, очакваме обяснение на тази ситуация от Светия престол.

Украинската гръко-католическа църква, заедно с всички граждани на нашата страна, осъжда идеологията на „руския свят“ и целия престъпен начин на „да си руснак“. Надяваме се Светият отец да чуе нашия глас.

След няколко дни епископите на нашата Църква ще се съберат в Рим за годишния събор на Украинската гръко-католическа църква. Ще имаме възможността да се срещнем с Негово Светейшество и лично да му предадем съмненията и болката на украинския народ, доверявайки се на бащинската му грижа за него“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: