Меню Затваряне

Финландските монаси се опитват да покрият загубите от пандемията

Валаамският манастир във Финландия обикновено приема около 160 000 посетители годишно, много от които идват от Европа и Русия, за да се докоснат до спокойната обстановка и богатата библиотека, както и до най-голямата дестилерия за уиски в страната. Но с настъпването на коронавирусната пандемия монасите споделят, че са имали много по-малко посетители и поклонници, което е довело до загуба на дарения и приходи.

Горите, които монасите са закупили, когато са избягали в района след Втората световна война, се оказват икономически добро и спасително вложение по време на световната здравна криза. Изправени пред загубата на около една трета от годишните приходи на манастира от 3,5 милиона долара, монасите са предпочели да отсекат и продадат дървен материал, определен за четиригодишен срок на изсичане.

„Приходите от нашите гори ни спасиха … и помогнаха да се запълнят икономическите загуби от коронавируса“, казва 40-годишният отец Микаел от манастира.

„Мисленето за това как манастирът е преодолял трудните времена в своята история беше едно нещо, което даде подкрепа и облекчение по време на пандемичната криза“, казва отец Михаил. Монасите се трудят пред погледа на експерти по горско стопанство, които следят за изсичането на горите и засаждат нови фиданки на мястото на изсечените местности.

„Тази зона се превръща в ново място за растеж, половин година след като е била изсечена“, отбелязва Раймо Асикайнен, експерт по горско стопанство, който преди седем години е започнал да работи с монасите, за да им помогне да управляват 400 хектара (1000 акра) гори.

В наши дни братството се състои само от седем монаси и седем послушници.

Миналата година Асикайнен е помогнал на монасите да получат сертификат от Съвета за управление на горите за дървения материал на Валаам, който им позволява да продават дървения материал на по-високи цени.

Много природозащитници във Финландия обаче се противопоставят на изсичането на горите поради климатичните промени, но представители на индустрията, включително Асикайнен, настояват, че изсичането и регенерирането на старите гори всъщност подобрява способността им да абсорбират въглерод от атмосферата.

Валаам е единственият православен християнски манастир в предимно протестантска Финландия, където Православната църква наброява около 60 000 членове, което се равнява на около един процент от населението.

Монасите споделят, че докато мерките против пандемията са намалили броя на посетителите, в същото време са започнали да ги посещавт все повече млади хора, като някои от тях заявяват, че имат интерес към монашеството. Това е знак, че хората са имали повече време да мислят върху неща, които животът пред пандемията е стопирал на пауза, смята отец Микаел.

За да се присъединят към братството, кандидатите трябва да прекарат поне една година в манастира като послушници, да отглеждат овце, да работят в дестилерията или да помагат в останилите дейности на манастира.

След една година на промени „бъдещето изглежда добро и някои неща може да останат различни. Надяваме се младите хора да продължат да идват”, казва отец Микаел.

Източник: France 24

Posted in Новини, Новини от света