Меню Затваряне

Храм на българската енория на ПЦА в Толедо е купен от хиндуисти

Сградата, която преди е била катедрала на българската епархия на Православната църква на Америка в Толедо, щата Охайо, сега е хиндуистки храм и културен център, съобщава Оrthodox Christianity.

Новият храм „Шри Шваминарян“ отвори врати на 18 юли в сградата, която някога е била катедралата „Св. Георги“. Индуисткият сайт описва поклонението, което сега се провежда там.

Енорията на храм „Св. Георги“ съществува в района на Толедо от 1936 г., като през десетилетията богослужението се извършва в редица църковни сгради. Последната сграда на катедралния храм е построена през 2001 г., първата божествена Литургия е отслужена на 7 април 2002 г., а сградата е осветена на 26 октомври 2003 г.

Местният вестник The Blade съобщава, че изграждането на църквата е струвало 1.2 милиона долара. Въпреки това, според Howard Hanna Real Estate Services, катедралата е продадена през юли само за 580 000 долара.

Друго местно издание, The Sentinel Tribune, съобщава, че църквата и нейната читалищна зала са прехвърлени непосредствено от българската православна църква „Св. Георги“ на Shree Swaminarayan Siddhant Sajivan Mandal Ohio, USA Inc.

Тази епархия към Православната църква на Америка (Orthodox Church of America – OCA) беше оглавявана от еп. Кирил (Йончев), който почина на 17 юни 2007 г. след кратко боледуване. Еп. Кирил беше хиротонисан през 1964 г. Общностите от българи в тази епархия бяха предимно от щатите Охайо, Западна Вирджиния и Пенсилвания. Малко преди смъртта на епископа в средите на БПЦ се е обсъждала възможността за евентуалното завръщане на българските църковни общини към Българската православна църква – Българска патриаршия.

Историята на тяхното отделяне е свързана преди всичко с обвинения от страна на част от българската имиграция в САЩ спрямо църковното ръководство от времето на комунистическия режим в колаборация с тогавашните български власти в ущърб на Църквата, посочват наши прицърковни медии. През юни 2010 г. Българската е епархия започва да търси кандидат за наследник на еп. Кирил (Йончев) и от двадесет и двама възможни кандидати, двама от тях са представени на Петия събор на епархията през юни 2011 г. Св. Синод на епископите на ПЦА избира архим. Александър (Голицин), който на 5 май 2012 г. е хиротонисан за епископ на Толедо и Българската епархия по време на архиерейска божествена Литургия в православната катедрала „Св. Георги“ в Росфорд, Охайо.

През 2020 г. в медиите разпространиха отворено писмо до митр. Александър (Голицин) от председателя на църковното настоятелство на българската енория в Чикаго, който от името на настоятелството искаше оставката на митрополита. Обвиненията бяха в имуществени вреди, които българските енориаши в Чикаго търпят заради заеми към две банки, на които митр. Александър и свещ. Валентин Ноцков дължат средства, а банките искат парите от енорията.

Връзката към уебсайта на катедралата (www.stgeorgerossford.org) сега е активен към сайта на мисия „Св. Елизабет Нова мъченица“ в същия град.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: