Меню Затваряне

Осъществен е глобален проект за дигитализиране на културното и духовно наследство на Атон

Гръцкият телеком ОТЕ осъществи глобален проект, наречен „Athonite Digital Ark“, от името на монашеската общност на Света гора.

Целта на проекта е запазването и прожектирането на културното наследство на Атон чрез дигитализация и документиране на историческия архив и произведения на изкуството, както и тяхното раполагане в интернет.

„Athonite Digital Ark“ е най-големият проект в Гърция в областта на дигиталната култура. Това е кивот на знанието, който включва в цифров вид културния фонд на манастирите на Атон и беше осъществен в продължение на 4 години. 

Константинос Пацеас, мениджър и координатор на проекта казва: “The Athonite Digital Ark е опит за отваряне на православната християнска традиция към съвременния свят, духовно богатство за новото поколение, което има нови начини за комуникация чрез дигиталния свят. Athonite Digital Ark допринася за демократизирането на научните изследвания и образованието чрез функционалното свързване на традицията и технологията ”.

Президентът и главен изпълнителен директор на групата OTE, Михалис Цамаз, заяви: „Духовното и историческо наследство на Света гора е безценно. За нас е чест да допринесем за неговото запазване и популяризиране чрез създаването на Athonite Digital Ark, емблематичен технологичен проект, който отваря вратите на Атон за света и го поставя в новата дигитална ера на глобалната културна карта. “

В контекста на проекта групата OTE дигитализира много обекти от всички области на художественото творчество и православното християнско изкуство като документи, ръкописи, редки книги, скулптури, мозайки, преносими икони, метални изделия и текстил, религиозни прибори, одежди, монети и архитектурни чертежи, вече има повече от 500 часа аудиовизуален материал, както и почти 25 000 страници съвременен, оригинален и непубликуван материал.

Групата OTE създава и уеб портала www.mountathos.org на пет езика – гръцки, английски, български, руски и сръбски, който съдържа над два милиона цифрови илюстрации, обединява всички аспекти на културното наследство на светогорските манастири, дава възможност на всички да влязат в светилищата на Света гора и да открият рядкото богатство на Атон чрез виртуални туристически услуги, електронни каталози с дигитализирани материали и образователни приложения.

Сайтът съобщава на страниците си какво включва проектът накратко:

“Светата общност на Света гора, със задължение и уважение към хилядолетната духовна и културна традиция на атонските отци, реши да предприеме нови форми на действие, за да запази и разпространи своето културно наследство. Основната цел на тези усилия е да се използват съвременните информационни и комуникационни технологии чрез дигитализиране, документиране и разпространение на културното му наследство.

Проектът създаде два милиона и двеста хиляди (2.200,000) дигитални записи, които включват:

  • Исторически архив

Историческият архив съдържа около 200 000 документа (556.795 дигитални записи).

  • Ръкописи

Хранилището съдържа приблизително 3.300 ръкописа (пергамент и / или хартия) (908.336 дигитални записи).

  • Инкунабули (повече виж тук)

Хранилището съдържа приблизително 1,512 инкунабули (450.473 дигитални записи).

  • Артефакти

Хранилището съдържа приблизително 22 000 обекта (икони и религиозни предмети-реликви) (51.650 цифрови записа).

  • Разработване на цифрово хранилище – документация

Тъй като документацията е обект на доста научна работа, тя изисква специализирани познания, необходими от своя страна, за да улеснят търсенето на дигитализирания материал. Следователно спецификациите на цифровото хранилище отговарят на международните стандарти и протоколи за оперативна съвместимост, които проектът е длъжен да вземе предвид. Приетото решение е софтуерът за хранилища да бъде с отворен код D SPACE.

  • Създаване на портал за популяризиране на атонското културно наследство

Дизайнът на проекта включва създаването на специално проектирана уеб страница, която ще служи като портал за дигиталното наследство на Атон. Достъпът до дигитализирания материал, както и достъпът до останалата част от мрежата и мобилните цифрови приложения и услуги, които ще бъдат разработени в рамките на проекта (като приложението, свързано с Божествената литургия), ще бъде улеснен чрез този портал.

Що се отнася до дизайна и функционалността на портала, ще има два режима на достъпност: един, който е специално създаден, за да улесни нуждите на академичната общност и изследователите като цяло, а другият ще се ползва до всички останали, които търсят християнски материали за религиозна и духовна полза.
Порталът осигурява единна търсачка, която позволява наведнъж да търси и разглежда дигитализираната колекция и нейното съдържание.

Потребителите ще могат да избират и преглеждат документа в резолюция на цял екран.

  • Създаване на многоезични цифрови приложения.

Планира се и вече е в ход разработването на определени цифрови приложения, като:

  1. Цифров Проскинитарион (повествование за поклонници) за всеки от участващите манастири. Техническият термин “проскинитарион”, използван в Средновековието, представлява печатен наръчник, който събира всички забележителности за всеки манастир.
  2. Разработването на четири приложения “цифрови пътеки”, които ще разкрият съществуващите до наши дни древни пътеки на свързаве и комуникация на Атон.
  3. Дигитални мултимедийни приложения с разнообразно образователно съдържание.

Athos Digital Heritage има двойна цел: от една страна да комуникира и разпространява резултатите от този огромен проект за дигитализация и документация, за да отговори на нуждите на академичните среди и изследователската общност като цяло; да подкрепя и развива чрез цифровите приложения разпространението на дигитализирано съдържание с духовна стойност, иновативни педагогически инструменти и приложения.

По материали от Othodox Times и mountathos.org

Posted in Светогорие

Вижте още: