Меню Затваряне

Йеромонах Филип от Света гора: “Носим маски навсякъде и проявяваме послушание към учените”

Йеромонах Филип от скита “Малката св. Анна” на Света гора разпространи кратък видеоклип, в който дава отговор на всички, които разпространяват “мнения на старци”, че противоепидемичните мерки не са необходими:

“Възлюбени мои, искам да ви кажа следното: и в Гърция, и в чужбина се говори, че велики старци от Света гора са казали да не се носят маски в храма.

Трябва да ви уведомя, че всичко това са глупости и лъжи. Точно обратното.

Носим маски навсякъде така, както ни казват учените – носим маски в храма, молим се с маски, целуваме иконите с маски и ги сваляме само, когато ще се причастяваме с Тялото и Кръвта Христови.

Ние, клириците проявяваме послушание към учените, имаме послушание към науката. Но не се подчиняваме на учените, когато се занимават със светото Причастие.

С голяма любов ви казвам: носим маски навсякъде, можем да се поклоним и на светите мощи с маска. можем да се молим, но ги сваляме, когато пристъпваме към светото Причастие.

Бог да ви дава сили да се борите докато свърши това изпитание. Амин.”

Йеромонах Филип е старец на келията “Св. апостол Тома” в скита “Малката Св. Анна”, който се числи към манастира “Великата Лавра” на Св.Гора-Атон. Автор на книгата „Преподобните отци от Атонската пустиня“, в която са описани животът и поученията на редица подвижници на благочестието от светогорските скитове „Малката св. Анна“КаруляКатунакя и Керася. Той е дал десетки интервюта за различни медии, в които проповядва Христовата вяра и говори за различни аспекти на духовния живот. Известен е като консервативен духовник, който не се страхува да критикува някои стъпки, предприемани от Вселенската Патриаршия.

Превод: Архим. Никанор (Мишков), игумен на Църногорски манастир “Св. безсребреници Козма и Дамян”

Posted in Пандемия и духовен живот, Светогорие

Вижте още: