Меню Затваряне

Кардинал Райнхард Маркс подаде оставка

Най-високото длъжностно лице в Католическата църква в Германия подаде оставка като архиепископ на Мюнхен. Германският кардинал Райнхард Маркс обяснява, че иска да се оттегли от ръководството на диоцеза на Мюнхен и Фрайзинг заради скандала със злоупотребите над малолетни в Германия, посочва Vatikan News.

“По същество за мен е важно да споделя отговорността с провала заради сексуалната злоупотреба от страна на църковни служители през последните десетилетия”, пише кардинал Райнхард Маркс до папа Франциск в писмо, изпратено на 21 май, което беше публикувано днес.

“Разследванията и докладите от последните десет години постоянно показват, че е имало много лични провали и административни грешки, но също така институционална или “системна” неизправност”, продължава писмото. Папа Франциск все още не е приел оставката на Маркс, а архиепископът е заявил, че ще остане на поста си, докато бъде взето решение. В изявлението се отбелязва също, че кардинал Маркс “многократно е смятал да подаде оставка от длъжността си през последните месеци”.

Кардинал Маркс е роден в Германия през 1953 г. в провинцията в Северен Рейн-Вестфалия, става свещеник през 1979 г. и епископ през 1996 година. През 2007 г. става архиепископ на Мюнхен и Фризинг при папа Бенедикт XVI, който някога заема тази позиция. През 2013 г. е назначен в Съвета на кардиналите, група от девет кардинали, които са съветници на папата. Служи като ръководител на Германската конференция на епископите – управителен орган на Католическата църква в страната – от 2013 г. до миналата година, когато отказа да се кандидатира за втори мандат, като посочи: “Мисля, че трябва да е ред на младото поколение и може би е добре тази роля да се променя по-често в бъдеще”. 67-годишният кардинал също е движеща сила в усилията за модернизиране на Църквата в Германия, говорейки за ролята на жените в нея. През 2014 г. папа Франциск го назначи за координатор на Съвета по икономика.

Кардинал Маркс обяснява, че е взел решението да подаде оставка преди около година. В комюникето, придружаващо публикацията на писмото, той обяснява по-подробно: „През последните няколко месеца многократно размишлявах върху вероятната ми оставка и в молитва чрез духовно проникновение се опитвах да намеря правилното решение, което трябваше да взема“. Германският кардинал обяснява на папата, че: „По принцип, става въпрос за поемане на отговорност за катастрофата със сексуалното насилие, извършено от представителите на Църквата през последните десетилетия“.

През последните месеци самият кардинал се обърна към адвокатския офис на Westpfahl Spilker Wastl – същият, на чиито екип бе възложено първото разследване на случаи на педофилия в Кьолнската архиепископия – за да изготви доклад за злоупотребите в църквата в Мюнхен и Фрайзинг, гарантирайки, че няма да се намесва, за да не повлияе на крайните резултати. Миналата година кадринал Маркс създаде в своята епархия благотворителната фондация „Spes et Salus, която предлага „Надежда и изцеление в сърцето на Църквата: нов подход за подпомагане на жертвите от насилие“ . Кардиналът реши да дари по-голямата част от частните си активи на Фондацията.

“Болезнено е за мен да ставам свидетел на сериозните щети върху репутацията на епископите, която в църковното и светското възприятие може да е на най-ниското си равнище. Чувствам, че чрез мълчание и пренебрегване на действията и прекомерно съсредоточаване върху репутацията на Църквата, аз се превърнах в лично виновен и отговорен” – пише още кардинал Маркс в писмото.

През 2018 г. в доклад на Католическата църква на Германия се признава за “най-малко” 3677 случая на сексуално малтретиране на деца от духовенството между 1946 и 2014 г., за което съобщиха тогава местните медии. В доклада, чиято подготовка отне четири години беше установено, че жертвите са предимно момчета, като повече от половината са на възраст 13 години или по-малки. Във всеки шести случай става въпрос за изнасилване, като общият брой на замесените духовници е 1670, посочва СNN.

Миналата седмица папата изпрати двама старши чуждестранни епископи да разследват най-голямата архиепископия в Кьолн заради тези тревожни случаи на злоупотреба.

Папа Франциск поздравява от прозореца на апостолския дворец към площад “Св. Петър” на 9 май, 2021 г.

По-рано тази седмица папата започна най-мащабната ревизия през последните четири десетилетия на Закона за Католическата църква, като настоява епископите да предприемат адекватни действия срещу духовниците, които злоупотребяват с непълнолетни и уязвими възрастни или извършват измами. На среща на върха във Ватикана през февруари 2019 г. архиеп. Маркс призна, че документите, които биха могли да съдържат доказателства за сексуалното насилие над духовниците в Католическата църква, са унищожени: “Досиетата, които можеха да документират ужасните дела и да назоват отговорните, са унищожени или дори не са създадени”, каза кардинал Маркс на срещата и добави, че предвидените процедури за такъв вид престъпления в прокуратурата умишлено не са спазени…, а от такива стандартни практики ще стане ясно, че не е налице прозрачност, което вреди на църквата”.

На по-късна пресконференция по време на срещата кардинал Маркс заяви, че информацията за унищожаването на файлове е получена от проучване, поръчано от германските епископи през 2014 г. Изследването не назовава конкретни църковни лидери или епархия в Германия, които унищожават досиета. През април тази година кардинал Маркс заяви пред федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, че не му е удобно да приеме Федералния кръст за заслуги – най-високото държавно отличие, тъй като оцелелите от насилие биха го намерили за обидно: “Убеден съм, че това е правилната стъпка, като имаме предвид онези, които очевидно са обидени от наградата, и особено засегнатите”, аргументира отказа си кардиналът.

Приблизително 27% от населението на Германия е католическо. Католиците обаче напускат църквата и през последните 60 години делът на католическото население в периода 1956-2019 г. спада от 45.9% на 27.2%, посочва CNN.

Матиас Кач, един от преживелите насилие от свещеник в Берлин, казва по случая с оставката на кардинал Маркс: “Винаги сме изтъквали, че кризата със злоупотребите на Католическата църква не е свързана с редица изолирани случаи, а че това е системен провал. Като лидер в тази система, кардинал Маркс вече лично реши да поеме отговорност. Това е примерен акт, за какъвто засегнатите отдавна призовават “, каза Кач в публикувано изявление като говорител на Eckiger Tisch – сдружение с нестопанска цел, което представлява интересите на засегнатите от сексуално насилие деца и младежи, особено в контекста на Католическата църква.

Матиас Кач се надява, че ходът на кардинал Маркс ще изведе на преден план инициативи, подкрепяни от оцелелите от насилие, включително създаването на комисия за установяване на истината и обезщетение за жертвите.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: