Меню Затваряне

Патриарх Порфирий и архиереи се срещнаха с представители на ЕС и САЩ

Негово Светейшество патриархът на Сърбия г-н Порфирий, заедно епископите на Баня Лука Ефрем, Бачки Ириней и Рашко-Призренски Теодосий са приели на 4 юни 2021 г. в Патриаршеския дворец в Белград г-н Мирослав Лайчак, специален представител на Европейския съюз за диалог между Белград и Прищина, и г-н Матю Палмър, специален пратеник на САЩ за Западните Балкани.

В дълъг и открит разговор представителите на Европейския съюз и Съединените американски щати са информирали патриарх Порфирий за дейностите, които предприемат, за да продължат диалога между представителите на Белград и Прищина. Те са посочили, че са ангажирани с решаването на проблеми на по-ниско ниво, като въпроса, свързан със статута и собствеността на манастира Високи Дечани. Искането на Прищина е да бъдат премахнати от списъка със застрашени паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО храма на Печката патриаршия, манастира Високи Дечани, манастирът в Грачаница и църквата “Св. Богородица” в Призрен. Били са обсъдени и правото на свобода на движение, както и други въпроси от голямо значение за ежедневието на Сръбската православна църква и вярващите в Косово и Метохия.

Представителите на ЕС и САЩ са заявили, че са наясно, че древните манастири като Високи Дечани, Грачаница и други, са живи организми, а не само паметници на културата, и такива трябва да останат. Те са подчетали по време на разговора, че не нямат предварително подготвени решения или пък искат да прилагат натиск и че разговорите, които водят с Негово Светейшество и архиереите свидетелстват, че търсят справедливо решение.

Патриарх Порфирий и архиереите са благодарили на представителите на ЕС и САЩ за тяхната ангажираност, която може значително да улесни трудния живот на духовенството, монашеството и сръбския православен народ в Косово и Метохия. „Като се има предвид, че нейната мисия се основава на диалог, ние го възприемаме като евангелски, защото като християни, ние виждаме всеки човек като брат, като съсед и затова винаги сме готови за диалог. За нас Косово и Метохия, Република Сръбска и Черна гора са от жизненоважно значение“, е казал патриархът, като е припомнил, че не е неизвестно, че правителството в Прищина не се интересува от диалог, което убедително се потвърждава от проблемите на манастира Високи Дечани , молбата до ЮНЕСКО и ежедневните трудности на сръбския народ и сръбската църква в този район.

Представителите на Сръбската православна църква са заявили, че подкрепят диалога, но ако той не застрашава или поставя под въпрос интересите на Църквата, вярващия народ и държавата Сърбия. Позицията на СПЦ е добре известна: става въпрос за незаконно отделяне на част от територията на Сърбия и няма начин някой да наложи такова решение, с което СПЦ да приеме това отделяне. Патриарх Порфирий е изразил позицията, че чрез диалог трябва да се върви към европейско решение, което да е в духа на ЕС. Сръбските епископи са изразили загриженост от отношението на властите в Прищина към СПЦ, която зачита законите и иска същото реципрочно отношение: „Очакваме институциите да зачитат Църквата, а не да посягат на нашето име, нашата идентичност и произхода на нашите светци”, са заявили архиереите. Патриарх Порфирий е обърнал внимание на това, че Църквата се състои не само от енорийски и манастирски храмове, духовенство и монашество, но и от верни хора, които са били прогонени от домовете си и които не могат да упражнят своите права, включително и върху собствеността на манастира Високи Дечани, известен целия културен свят, въпреки окончателните решения на съдебните власти. За сърбите Косово и Метохия са това, което е Йерусалим за евреите, а Печката патриаршия за Сръбската православна църква това, което е Ватикана за Католическата църква.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: