Меню Затваряне

Ново ефективно лекарство на Pfizer за COVID-19

 Фармацевтичната компания Pfizer обяви успеха на клиничните изпитания на ново ефективно лекарство за коронавирус. Това съобщава The New York Times.

Според компанията новото лекарство, наречено Paxlovid, намалява риска от хоспитализация с 89%, ако се приема през първите три дни след появата на симптомите.

Таблетката, все още известна с експерименталното име PF-07321332, е протеазен инхибитор и е предназначен да спре размножаването на вируса. Приемането му заедно с “Ритонавир” (Норвир) забавя разграждането му в тялото, казват от компанията (тук).

„Резултатите наистина са отвъд най-смелите ни мечти“, казва Анализа Андерсън от Pfizer, която ръководи разработването на лекарството. Тя изразява надежда, че Paxlovid ще ни помогне да се върнем към нормалния живот и да видим края на пандемията: “Видяхме, че имаме висока ефективност, дори и да са минали пет дни след лечението на пациент… хората може да изчакат няколко дни, преди да получат тест или нещо подобно, а това означава, че имаме време да лекуваме хората и наистина има полза от гледна точка на общественото здраве”, е заявила г-жа Андерсън пред “Ройтерс”, за което съобщава и агенция “Фокус”, като дава още данни за лекарството (тук).

Pfizer заяви, че очаква да произведе достатъчно таблетки, за да достигне лекарството до повече от 180 000 души до края на тази година и повече от 21 милиона души през първата половина на следващата година.

Според висш служител от администрацията на САЩ, правителството води преговори с Pfizer за доставка на достатъчно таблетки за 1,7 милиона курса на лечение, с допълнителен вариант за 3,3 милиона души. 

Тестовете на медикамента са започнали през юли 2021 г. Всички пациенти са получили лекарството малко след появата на първите симптоми на COVID-19. В проучванията са участвали 1200 пациенти с коронавирус, като при всички болестта е можела да протече с неблагоприятен край. В началото на проучването участниците са имали леки до умерени симптоми на COVID-19 в продължение на пет дни. Освен това всеки от тях е имал поне едно заболяване, което е можело да доведе до тежък ход на инфекцията. Участниците в проучванията са приемали лекарството през устата на всеки 12 часа в продължение на пет дни. Никой от тези, които са преминали курса на лечение по време на изследването на ефективността на това лекарство, не е починал (тук).

Това не е първото лекарство за COVID-19. Компанията Merck пусна “Молнупиравир” Molnupiravir (MK-4482/EIDD-2801) в началото на октомври. В междинно проучване беше установено, че лекарството намалява риска от хоспитализация или смърт при пациенти с леки до умерени случаи на COVID-19 с около 50%. Ден преди това Обединеното кралство стана първата страна в света, която одобри употребата на Molnupiravir за пациенти с коронавирус (тук). Медикаментът превърна в едно от най-очакваните лекарства срещу коронавирус, тъй като е сравнително евтин за производство и лесен за транспортиране. Merck предприе мерки, за да гарантира, че ще успее да постигне широко разпространение на лекарството, включително в по-бедните страни (тук).

По-рано през май “Агенцията на САЩ за контрол на храните и лекарствата” даде разрешение за спешна употреба на още един препарат за лечение на COVID-19 Sotrovimab, произведен от британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline и американския ѝ партньор VIR Biotechnology. Лекарството имитира естествените антитела, които тялото произвежда, за да се бори със заразата (тук).

Posted in Вяра и медицина

Вижте още: