Меню Затваряне

Светогорски игумен гостува в Русе и посети Басарбовския манастир

На 25 септември, след празненствата в Църногорския манастир по случай деня на св. Силуан Атонски, архим. Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, придружаван от монах Палама от братството на същия манастир и монахиня Екатерина, игумения на манастира „Св. Богородица Достойно Ест“ в Северна Евия (женски метох на Есфигменския манастир), се отправиха по покана на Русенския митрополит Наум на поклонение в манастира „Св. Димитрий Басарбовски“, където бяха посрещнати от митрополита и проведоха духовна беседа.

В понеделник, 26 септември Негово Високопреосвещенство митрополит Наум възглави св. литургия в катедралния храм „Св. Троица“ в Русе. Съслужиха му: архим. Вартоломей, архим. Никанор, ик. Алеко Рачев, председател на храма, свещ. Недялко Димитров, свещ. Симеон Николов и дякон Илиян Тошков.

В началото на богослужението владиката удостои отец Алеко с офикията „ставрофорен иконом“. В края на св. литургия митрополит Наум произнесе слово и благодари на светогорския игумен за братолюбивото му посещение. След богослужението гостите разгледаха Русенска св. митрополия и ценните експонати в музея към нея, след което посетиха възстановения храм „Всех светих“ в Русе.

В катедралата „Св. Троица“ митрополит Наум връчи нагръден кръст на архим. Вартоломей в знак на почит и отправи слово, в което му благодари за неговите посещения и духовните напътствия, които игуменът отправя не само към своите монаси, но към вярващите християни в Гърция и в други части на света. Той отбеляза, че когато архим. Вартоломей идва в България, той говори в медиите, дава интервюта, а негови проповеди се превеждат и представят за поучение на вярващите.

Особено ценнен е светогорският опит, който един монах споделя с християните в България в днешните твърде сложни времена – отбеляза митрополит Наум, пожела на архим. Вартоломей да продължи своите напътствия към словесното Христово стадо, на което да показва пътя към Христос.

Архим. Вартоломей благодари сърдечно за оказаното гостоприемство и висока чест да служи заедно с Русенския митрополит Наум, и от името на манастирското братство му връчи икона на Божията майка, игумения на Света гора и наставница на светогорското монашество, изработена в манастира Есфигмен.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: