Меню Затваряне

Първа изложба-конкурс с награден фонд откри катедра „Църковни изкуства“ във ВТУ

Първа изложба-конкурс с награден фонд откриха в Зала 13 на Учебен корпус 11 във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, съобщава Радио Велико Търново. Авторите на произведенията са студенти в Православния богословски факултет, специалност „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“.

„Не че досега не сме правили студентски конкурсни изложби, но за първи път решихме да бъде с награди, за да стимулираме студентите за по-голяма активност както в обучителния процес, така и в творческата им дейност извън рамките на Университета. За изграждането на един художник е много важен процесът. Той трябва да има леко съревнователен характер за изяви в конкурси, пленери, в национални изложби. Искаме нашите студенти да са част от артистичната общност на художниците и като пълноправни членове на това общество да участват в различни проектни конкурси“, поясни ръководителят на катедрата доц. Мариета Конова.

Експозицията представя  най-доброто, което студентите са сътворили в рамките на образователния процес. Включени са рисунки и живописни творби, изпълнени в различни техники, проекти по дърворезба, стенопис, мозайки, като сред тях са и работи на две студентки от Крайова, които се обучават по програма „Еразъм“.

Най-добрите творби са определени от комисия в състав проф. Красимир Русев, проф. Миглена Прашкова, доц. Ваня Сапунджиева,  доц. Мариета Конова, гл. ас. Марио Конов и докторант Стоян Пенев. Шест студенти си разпределят наградния фонд, а той е обучение в Солун по „Еразъм+“, участие в пленерите във Враня и Оряхово, книги и сертификати. Студентите са Никола Димитров, Ивайло Иванов, Катя Стойчева, Анна Захариева, Петра Лазарова и Петър Иванов.

Изложбата ще бъде отворена за посещение един месец. „Идеята на катедра „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ е в Зала 13 да организираме различни прояви. Неотдавна в арт пространството с изложба гостува Стефка Ралевска, сега предстои изява на учениците от Националната гимназия по приложни изкуства в Трявна“, допълни доц. Мариета Конова.

Снимки: Православен богословски факултет

Posted in Култура, Новини, Новини от страната, Църковни изкуства

Вижте още: