Меню Затваряне

80 години от мъченическата смърт на св. Тереза Бенедикта Кръстна (Едит Щайн)

Едит Щайн

На 9 август 1942 г. в Аушвиц е убита Едит Щайн, немска философка, която става монахиня от Ордена на босите кармелитки с името Тереза ​​Бенедикта Кръстна. Тя е родена в полския град Бреслау (Вроцлав) на 12 октомври 1891 г. в еврейско семейство. Възпитана в ценностите на израелската религия, на 14-годишна възраст се отказва от юдаизма, вярата на предците си и става атеистка.

Жена с открояваща се мисъл

Завършила университета във Вроцлав, тя избира да продължи академичната си кариера в Германия, първо учив философия в Гьотинген и след това във Фрайбург. Научен сътрудник на водещия за времето си философ Едмунд Хусерл, основател на феноменологията. Откроява се въпреки, че по това време е било необичайно да се дискутира с жена философ и въпреки пречките на Първата световна война. След като става член на факултета във Фрайбург, тя се посвещава на политическо-социална дейност, ангажирайки се в Германската демократическа партия (DDP) в полза на правото на глас на жените и ролята на работещите жени в обществото. Около 1921 г. изоставя атеизма и приема вярата. През 1921 г. се обръща към католицизма, а на 1 януари 1922 г. приема тайнството Кръщение в Бад Бергцаберн. След това преподава в две доминикански училища за момичета в Шпайер и се доближава до манастирския живот.

Безчовечността на нацизма

През 1931 г. тя става преподавател в Института по научна педагогика в Мюнстер, но поради нарастващия антисемитизъм, Едит Щайн напуска две години по-късно. На 12 април 1933 г., няколко седмици след встъпването в длъжност на Хитлер като канцлер, тя пише до Рим, за да поиска от папа Пий XI и неговия държавен секретар кардинал Пачели, бивш апостолически нунций в Германия и бъдещ папа Пий XII, да осъдят преследванията срещу евреите. Реализирайки своето дълбоко желание в сърцето си, Едит Щайн влиза в кармелитския манастир в Кьолн през 1934 г. За да я защити от нацистката заплаха, нейният орден я прехвърля в кармелитския манастир в Ехт, Холандия. На 20 юли 1942 г. писмото на Холандската епископска конференция срещу нацисткия расизъм е прочетено във всички църкви в страната. На 26 юли Адолф Хитлер заповядва да бъдат арестувани всички евреи, включително обърналите се към християнството, които дотогава са били пощадени. „На 15 април 1934 г. Eдит Щайн дава вечните обети и взема името Тереза Бенедикта Кръстна (Teresia Benedicta a Cruce1На англ. език St. Teresa Benedicta of the Cross (бел. ред.).). Тереза – в памет на света Тереза Авилска, Кръстна – на свети Йоан Кръстни. Не е просто възпоминание на двамата големи светци на Кармилския орден. Взетото име означава Тереза, благословена от Кръста. С него Едит Щайн посвещава себе си на Кръста, на следването на Христос като кръстен път, като отиване към Кръста. Tози път, път към срещата с живия Бог, е очертан за Едит Щайн от кармилската духовност и начин на живот. Това е път, който цели да обърне разпиляващото навън движение на съществуването, за да открие душата в своите дълбини живота на духа. Това е път на откриване и приемане на Божието присъствие в молитвата и в мълчанието на килията“, пише Владимир Градев.

Едит и нейната сестра Роза, също покръстена и посветена на кармелитския живот, са заловени и интернирани в транзитния лагер Вестерборк, преди да бъдат транспортирани до концентрационния лагер Аушвиц, където по-късно са убити в газовите камери на 9 август 1942 г. Телата и на сестри са изгорени в крематорните пещи на лагера.

Св. Тереза Бенедикта от Кръста, икона на прот. Добромир Димитров

Дъщеря на Израел, мъченица по вяра

„Дъщеря на Израел, която по време на преследванията на нацистите остана обединена с вярата и любовта към Разпнатия Господ Иисус Христос като католичка, и към своя народ като еврейка“. Това са думите на папа Йоан Павел II по повод беатификацията на Едит Щайн в Кьолнската катедрала на 1 май 1987 г., последвана от канонизацията на 11 октомври 1998 г. на площад „Свети Петър“ в Рим. Едит Щайн е канонизирана по силата на мъченичеството за вярата, с потвърждението, че претърпяното преследване в лагера на смъртта е изтърпяно заради нейното свидетелство на вярата. Няколко пъти папа Франциск я посочва като пример за живот срещу „всички форми на нетолерантност и идеологическо извращение“.

Съпокровителка на Европа

През 1987 св. Тереза е обявена за блажена, а папа Йоан Павел II я канонизира на 11 октомври 1998 г. През 1999 г. я обявява за „съпокровителка“ на Европа, заедно със светиците Екатерина Сиенска и Бригита Шведска, припомняйки, че „не само е прекарала живота си в различни страни на Европа, но и с целия си живот като мислителка, мистичка, мъченица, тя хвърля своеобразен мост между своите еврейски корени и любовта си към Христос, а с нейната интуиция, бидейки в диалог със съвременната философска мисъл и чрез мъченичеството на Холокоста, тя се превръща в израз на човешко, културно и религиозно поклонничество, което олицетворява дълбоката сърцевина на трагедията и надеждите на европейския континент“.

————–

Използвани са материали от сайтовете: Vatican News, Културен център „Евгений Босилков – Белене“

  • 1
    На англ. език St. Teresa Benedicta of the Cross (бел. ред.).
Posted in Святост, Съвременна святост

Вижте още: