Меню Затваряне

Любовта върна мира и спря насилието

Обръщение на архиепископ Гродненски и Волковиски Артемий към клира и паството на Гродненска Епархия

Всечестни отци, драги братя и сестри в Христа!

Ние с вас преживяваме един тежък период от нашата история, който вече е омрачен от пролятата кръв. Това при никакви условия не можехме да го очакваме в нашата мирна и спокойна Беларус. И все пак – това се случи.

И се случи, очевидно, защото не бива да си играем с Правдата (Истината), като я изопачаваме и режем на парченца в угода на политическата целесъобразност. Истината е този ценностен феномен и смислова категория, зад която стои БОГ! И ако та бъде в кавички и с леко движение на ръката се превърне в лъжа, тогава се потъпква Този, Който е Баща на Правдата! И на арената излиза друг баща. Бащата на лъжата. Когото, както знаем от Словото Божие, наричат дявол! И още за него знаем, че се “Той си беше открай човекоубиец” (Иоан. 8:44).

Значи, кръвта на жертвите и тежките страдания на хората в тези дни е на съвестта на тези, които сами съзнателно са убивали и са принуждавали другите да убиват. Истината! Че така НЕ МОЖЕ да постъпва човек, смятащ се за християнин, бяха предупреждавали нашите свещеници, призовавайки гласа на съвестта и напомняйки Заповедите Божии! За съжаление, към тях се вслушаха най-накрая.

Сега на всички ни предстои да преминем не лесният път на преодоляване на политическата криза и нравствено очистване. И това няма да стане без искрено и дълбоко покаяние, и на всички ни тепърва предстои да се научим на това! За да можем да изпросим прошка за себе си и да простим на другите!

Нашият опит от последните дни, когато по улиците на нашите градове вместо избитите мъже, синове и братя излязоха техните жени, майки и сестри – с цветя и усмивка, свидетелства, че духовният закон: “Не се оставяй да те надвива злото, но надвивай злото с добро” (Рим. 12.21) – работи! Любовта върна мира и спря насилието! Това не е ли чудо? Безкрайно благодаря на тези, които намериха това удивително решение и призовавам Божието благословение да бъде над вас!

Вярвам, че Любовта и Мирът ще помогнат да върнем Правдата! Да я върнем в нашите души, домове и семейства, в отношенията между обществото и държавата. Правдата ще помогне да върнем доверието един към друг. Особено към тези, които са давали клетва да служат на белоруския народ, и неоправдано жестоко се отнесоха към него тези дни. Нека цветята и усмивките на нашите прекрасни момичета и жени помогнат и на вас да се излекувате от отровата на злото и агресията!

Вечна памет на загиналите и утешение на техните роднини и близки!

Най-скорошно оздравяване на всички пострадали и свобода на всички, които още я чакат!

Нека бъдат справедливо, открито и честно разследвани всички факти на лъжа, насилие и жестокост, за да се извърши Правосъдието и да възтържествува Истината!

+ АРТЕМИЙ,
архиепископ Гродненски и Волковиски


14 август 2020 г.
град Гродно

Превод: Георги Панайотов

Източник: Сайт на Гродненска епархия на Белоруската православна църква

Posted in Съвременност

Вижте още: