Меню Затваряне

Спрете! Вие не постъпвате според Евангелието!

Архиеп. Артемий Гродненски, архим. Кирил Говорун

Архиепископ Артемий се обърна към протестиращите и властите в Беларус. По неговите думи, властта на всяка страна се стреми да привлече Църквата за свой съюзник, за да отговори на нуждите на властимащите. А Църквата трябва да остане „независим глас на християнската душа“.

“Ние не казваме каква е политиката, какъв е политикът, каква е властта. Ние говорим за това, че се върши беззаконие. Нашите хора просто се държат като зверове и мъчат своите братя!“ – отбеляза той.

В крайна сметка хората се обръщат за помощ не към силите за сигурност, не към силовите структури, които вместо да ги защитават, ги бият и разгонват мирните протести, а към свещениците.

Затова казваме: „Спрете! Вие не постъпвате според Евангелието! Вие вдигнахте ръка на Христос, и няма да има прошка за вас! И делото ви никога няма да успее!“ – добави епископът.

Архиепископът счита, че позицията на вярващия човек трябва да се заключава не в това, да се покорява на злото, а в това, да му противостои въпреки всичко: „Позицията на вярващия човек е да бъде непримирим със злото. Той не се приспособява към властимащите, а постъпва така, както Христос ни казва“.

„Сега дойде ново поколение, което показва, че е жизнеспособно! Не бива да мълчим, а трябва да говорим, да се учим от тях, от младежта. А тези, които са от старото поколение, към учителите, които мърморят – видяхме вашето разбиране за политиката, че трябва да паднем на колене заради тази фалшификация, заради цялата тази комунистическа лъжа, която вие предлагате на нашите деца“ – смята архиепископът.

Той напомни, че битите невъоръжени хора на улицата от специалните части някога също са били ученици: „Ето го вашето възпитание. Сега вашите възпитаници искат кръв, те са като обезумели!“.

Архиепископ Артемий благодари на протестиращите за мирните протести и отсъствието на агресия в отговор на жестокостта на силите за сигурност.

Подобна гледна точка поддържа и архим. Кирил Говорун, който смята, че миряните могат да бъдат участници във всяко политическо движение, ако то не противоречи на евангелските принципи.

„Протестното движение в Беларус до голяма степен призовава към осъзнаване на това, че властта абсолютно безсъвестно потъпква тези норми. В този смисъл беларуските протести са класическият случай, при който vox populi – е vox Dei (гласът на народа е глас Божий)“, – отговаря той в коментар към Религии сегодня.

О. Кирил Говорун напомня за осъзнаването на крайната несправедливост от страна на властите, които имаха същите мотиви и на украинския Майдан.

„Както никога в Украйна, така и днес в Беларус виждаме опит да се вкарат конспиративни теории за тайни и коварни движещи сили, стоящи зад протестите, за да бъдат те компрометирани. Макар конспиративните теории да са безвкусица, те уви, често сработват и влияят на тези, които са свикнали да се задоволяват с прости отговори на сложните въпроси“ – отбелязва той.

Що се отнася до клириците, тяхното участие в политическите движения е неуместно, смята архимандритът:

„Те трябва да бъдат пророческият глас извън рамките на всяко политическо движение, което макар и да може да е движено от такъв глас, поради своята масовост и политически характер лесно може да се подмени с идеология“.

Архим. Кирил Говорун има предвид не разпространения смисъл за предсказване на бъдещето, а в библейския – като провъзгласяване на Божията правда“, включително и пред лицето на тирана.

„Истинското библейско и светоотеческо богословие дава възможност на клириците и йерарсите, ако те разбира се не са го изучавали само в нашите семинарии, да артикулират значенията, под които биха могли да се подпишат всички, които са гладни за истина и справедливост, включително и социална. Всички – миряни, свещеници и йерарси – трябва да потвърдят този смисъл с действия: с помощ към този, който е пострадал, бил е хвърлен в тъмница и бит. Това е пряка евангелска заповед и аа тези, които нямат пророческа харизма за артикулация на значението“ – резюмира той.

Превод: Ренета Трифонова

Източник: zn.ua

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: