Меню Затваряне

Минският свещеник Владислав Богомолников е арестуван за пети пореден път

Телеграм каналът Християнска визия: не на войната! съобщава, че свещеник Владислав Богомолников е прекарал вече 59 дни зад решетките, бил е арестуван досега четири пъти и е трябвало днес да излезе от поредния арест.

Дългото задържане на свещеника може да се обясни с натиска, който се оказва върху него: най-вероятно той отказва да „сътрудничи“ на силите за сигурност и все още няма „покаятелно“ видео за медиите.

Владислав Богомолников е клирик на Минската епархия на Беларуската православна църква, преподавател в Минската духовна академия. Той отслужи панихида за убития Роман Бондаренко на Площада на промените и обяви гладна стачка в знак на солидарност с политическия затворник Игор Лосик.

Пропагандните канали на режима съобщиха, че свещеникът е помагал на украински бежанци и е преследван за набиране на средства за въоръжените сили на Украйна, което означава, че е възможно да бъде обвинен в това.  Пропагандата поде цяла кампания с тормоз и заплахи срещу Богомолников в интернет.

Първият път свещеникът беше грубо задържан от властите на 31 август, а на 1 септември беше арестуван за две седмици, но оттогава не е освободен. След това се разболя от ковид.

Източник: Ахилла

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: