Меню Затваряне

Митрополит Иларион (Алфеев) призова да се извади тялото на Ленин от мавзолея

Постоянният член на Свещения Синод на РПЦ митрополит Иларион (Алфеев) призова да се извади тялото на Владимир Ленин от мавзолея на Червения площад в Москва и да се погребе, но с тази уговорка, че по този въпрос трябва да се действа внимателно.

“Не се съмнявам в това, че рано или късно тялото на този човек ще бъде погребано. Друг е въпросът кога ще се случи това, при какви обстоятелства” – заяви той пред телевизионния канал Россия 24, като нарече Ленин “изменник на родината” и смята, че такъв човек трябва да бъде съден според закона.

“Ако сега тялото на Ленин бъде изнесено от мавзолея, това ще бъде посегателство върху вярата на тези хора, за които то остава светиня” – смята той. Митрополит Иларион вярва, че то може да бъде погребано само тогава, когато комунистическата идеология остане в миналото.

Говорейки за самата сграда на мавзолея, архиереят припомни, че тя остава паметник на архитектурата и той трябва да бъде оставен, а в него да бъде направен музей на масовите репресии. По-рано РПЦ-МП предложи да се превърне мавзолеят в религиозен обект: в параклис или църква.

Според данните от една скорошна анкета, по-голямата част от руснаците (40 %) са обявили, че тялото на Ленин трябва да се погребе възможно най-скоро, а още 17 % смятат, че това трябва да се направи, когато не остане поколение, за което той да е скъп. При това 1/5 част от анкетираните – 22 % смятат, че тялото трябва да се остави в мавзолея.

Тялото на Владимир Илич Ленин се намира в гробницата на центъра на Москва от 1924 година. Споровете по темата с неговото погребение се водят от 1989 година до ден днешен. Комунистите активно се противопоставят на изнасянето на тялото от мавзолея.

Източник: credo.press

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: