Меню Затваряне

Официално валидиране на пощенска марка за 120-годишнината от рождението на патриарх Кирил

На 11 февруари 2021 г. в Криптата на ПКСХП „Св. Александър Невски” в София стана официалното валидиране на възпоменателна пощенска марка за 120-годишнината от рождението на блаженопочившия Български патриарх Кирил (1901-1971).

На събитието присъстваха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, председател на инициативния комитет, внесъл предложението за изработването на филателното произведение, г-н Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, д-р Ненко Атанасов от НХГ, автор на проекта, представители на посолството на Израел в България, г-н Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на „Български пощи”, д-р Ели Анави, председател на Регионалната организация на евреите „Шалом” в София, Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, Негово Високопреоподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, духовници, историци и общественици.

В началото на церемонията гостите бяха приветствани от г-жа Ралица Русева, ръководител на Криптата-музей, която изрази радостта си от възможността да е домакин на тържеството. За заслугите на патриарх Кирил говори Негово Високопреосвещенство митрополит Наум, който изтъкна ролята му при спасяването на българските евреи от депортиране по време на Втората световна война. Словото можете да прочетете на сайта на Русенска митрополия (тук).

Слова произнесоха още д-р Ели Анави, д-р Ненко Атанасов и министър Желязков. След официалното валидиране на пощенската марка, карта максимум и пощенски плик с лика на Българския патриарх Кирил, гостите получиха от филателните издания и се снимаха за спомен.

Източник: Страница на Русенски митрополит Наум

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: