Меню Затваряне

Почина известният богослов, физик и философ проф. Сергей Хоружий

Руските медии съобщават, че на 22 септември, на 79 годишна възраст е починал проф. Сергей Хоружий – физик, математик, философ, богослов и преводач. За смъртта му съобщава писателят и публицист Александър Архангелски.

Сергей Сергеевич Хоружий е роден през 1941 година в град Спопне, Рязянска област, СССР. През 1964 година завършва факултет по физика при Московския държавен университет, през 1967 година е аспирант в Математическия институт, а през 1976 г. става доктор на физико-математическите науки.

През 1993 година е вече действителен член на РАЕН (Руска академия по естествени науки), бил е също и професор по философия към Института по  философия на РАН (Руска академия на науките), професор в катедрата по сравнителни изследвания на религиозните традиции при ЮНЕСКО, а през 2005 г. основава и оглавява Институт по синергийна антропология. Влиза в състава на Синодалната библейско-богословска комисия на Руската православна църква и в редакционната колегия на научно-богословския алманах „Богословски трудове“.

Редактира изданията на трудовете на о. Павел Флоренски, о. Сергий Булгаков, Лев Карсавин, бил е председател и на Комисията по разпространение на философското наследство на о. Павел Флоренски, Л. Карсавин, А. Лосев. Преводач и коментатор на много произведения на Джеймс Джойс, известен изследовател на исихазма с много богословски трудове.

Вижте също:

“Опитът от преображението на преп. Силуан Атонски”

“Традиция и свобода: разговор със Сергей Хоружий”

Posted in Новини, Новини от света, Скръбна вест