Меню Затваряне

Предстои освещаване на храма “Св. Пантелеймон” в Църногорския манастир

На 9 октомври 2020 г. ще се извърши бдение за деня на св. 26 Зографски мъченици и освещаване на исихистириото “Св. Пантелеймон” в Църногорския манастир.

Строежът му започва през 2013 г. с благословението на и. д. Софийски митрополит Кирил.

Строителството продължава до 2016 г., и се извършва изцяло с дарения на частни лица и собствени средства на манастира, без средства от държавния бюджет или дарения от политически партии.

През 2016г. в Църногорския манастир възникнаха спорове за собствеността на исихистириото с бившия игумен архим. Евгений, което породи конфликт с братството и доведе до съдебни дела, спечелени от Църногорския манастир.

В резултат на конфликта между предишния игумен и братството манастирът се отказа от зилотските си позиции и премина към богослужение по нов стил. През 2019г. той беше посетен от игумена на каноничния светогорски манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей, който оглави всенощното бдение за празника на преп. Силуан Атонски, а през тази година на посещение в св. обител беше архимандрит Евлогий, игумен на руския манастир “Св. Пантелеймон” на Св. Гора-Атон.

Исихистириото е разположено в една от долините на земенското село Смиров дол на 25 км. от основния манастир.

В него живеят двама монаси и всяка неделя и на празник се отслужва св. Литургия върху антиминс със св. мощи.

Храмът е изграден изцяло в светогорски стил. Исихастирионът “Св. Пантелеймон” е метох на Църногорския манастир и не е самостоятелен местен храм на БПЦ.

От 2017г. там се съхранява копие на Иверската икона на Св. Богородица “Портаитиса”, осветено лично от игумена на светогорския Иверски манастир архимандрит Натанаил.

Освещаването на храма ще извърши викарийният епископ на Софийска св. митрополия Негово Преосвещенство епископ Поликарп.

Бдението започва на 09.10.2020г. от 20:00 ч.

На 10.10.2020г. от 08:30ч. – начало на чина на освещаването и св. Литургия.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: