Меню Затваряне

Продължават спекулациите във фейсбук с “мнения” на духовници за пандемията и ваксините

Откакто светът навлезе в пандемия, социалната мрежа стана място за разпространение на всякакви конспиративни теории, предположения, манипулации и откровени лъжи по темата за коронавируса, пандемията, а след като са произведени вече и ваксините, манипулациите включиха и тях. Спекулации с видения и знамения в небето имаше още в началото на миналата година, появиха се съновидения, тълкувания за антихриста и вируса, появиха се клипове със “светогорски старци”, мнения на св. Паисий Атонски, които той никога не е изричал и всякакви подобни манипулации, на които явно единствената цел е да всяват страх и паника сред християните.

Днес в социалната мрежа архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител предупреди, че от няколко дни във фейсбук се разпространява изказване на почитания игумен на Светогорския манастир “Св. Павел” архимандрит Партений. Архимандритът се е свързал с отците от манастира, за да провери дали “новината” е вярна и се е оказало, че това е поредната манипулация:

“От вчера се разпространява изказване на почитания игумен на Светогорския манастир “Св. Павел” архимандрит Партений. Духовникът е предпазлив и скептичен относно кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 и заявява, че няма да благославя духовните си чеда да приемат ваксината и оставя всеки да решава за себе си. Някой “ревнител” обаче е преценил, че това не е достатъчно. И е решил да сложи малко по(д)правки в изказването на игумена, за да стане по-подходящо за зилотския вкус. Долу в заграденото е прибавеният текст, който старецът въобще не е казвал! За пореден път се убеждавам, че някои много ревностни православни имат абсолютно чиста съвест – никога не са я използвали!”

От екипа на “Християнство.бг” ще публикуваме отговор на всеки, който разобличи подобни манипулации, тъй като те не само засягат здравето и живота на много хора, въвеждат в заблуда християните относно тяхната вяра, начин и смисъл на живот, но и спекулират с достойноството и авторитета на известни и почитани духовници (и светци) на Православната църква.

От редакцията

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: