Меню Затваряне

Римокатолическата църква спомена за първи път коптските мъченици, убити от Ислямска държава

Изминаха 9 години от онзи 15 февруари 2015 г., когато 20 египтяни и един ганаец, работещи в Либия, бяха убити на плажа в Измир от Ислямска държава. Тяхната смела мъченическа смърт беляза дълбоко живота на Коптската църква, а светът беше шокиран от ужасяващите кадри на екзекуцията им.

На видео, разпространено в медиите мъже, облечени в оранжеви гащеризони, вървяха един след друг на плажа с ръце, закопчани с белезници зад гърба, преди екзекуторите им да ги обезглавят с ножове. В писмено съобщение мъчителите заявиха, че жертвите са „хора на Кръста, които са лоялни към вражеската египетска църква“.

Специалистът по тероризъм Уалид Шубат тогава обобщи: „Те им предоставиха избор – да приемат исляма или да умрат. И всички те избраха да останат верни на Христос до смърт“.

В тяхна памет е издигната църква близо до град Самалут, на 200 км южно от Кайро, откъдето са 13 от жертвите. Оттогава паметта им се чества всяка година на този ден в Египет, Йордания и Либия. Храмът е построен от египетската държава, В деня след публикуването на видеото от Ислямска държава, държавният глава на Египет отиде в коптската катедрала „Свети Марк“ в Кайро, за да поднесе съболезнованията си на Коптския патриарх Тавадрос II. Оттогава семействата на жертвите получават обезщетение и месечна пенсия, съответстваща на заплатите на тези млади работници, които са работили в Либия, за да изхранват семействата си.

На 11 май миналата година във Ватикана, по време на среща и в момент на обща молитва с духовния водач на Коптската църква патриарх Тавадрос, папа Франциск обяви, че 21-те обезглавени християни ще бъдат включени в Римския мартиролог като знак за духовно общение.

На 15 февруари т.г. по случай първото им възпоменание в Римокатолическата църква, в базиликата „Свети Петър“ се проведе обща молитва за насърчаване на християнското единство, предстоятелствана от кардинал Курт Кох, с участието на коптски хор. Мощите на мъчениците, предложени от патриарх Тавадрос на папа Франциск, бяха изложени за поклонение в базиликата.

Posted in Святост, Съвременна святост

Вижте още: