Меню Затваряне

Ловчанска митрополия иска сградата на Кожарския техникум за свое училище

Ловчанска митрополия е изявила желание сградата на бившия Кожарски техникум, която не се използва, да бъде предоставена на Частното начално училище “Св. Седмочисленици”, което отвори врати миналата година в Ловеч. Това заяви за БТА Ловчанският митрополит Гавриил, по чиято инициатива беше създадено първото частно православно училище у нас.

В момента то се помещава в старата сграда на Ловчанска митрополия, но след една година пространството в нея няма да бъде достатъчно, тъй като митрополит Гавриил възнамерява да разшири училището до 8-ми клас.

“Според областния управител и кмета, най-подходящата сграда, която може да се отстъпи за училището, е на бившия Кожарски техникум. Тя не се ползва, а се руши. Няма да се налага да се правят огромни преустройства. Изцяло ще ни удовлетвори, за да направим училището до 8-ми клас”, посочи митрополит Гавриил.

Според направена количествено-стойностна сметка, ще са необходими около 880 хиляди лева за ремонт, като по думите на митрополита, той не може да се извърши без помощта на държавата:

“Това е общообразователно училище. Там се изучават всички предмети според програмата на Министерството на образованието и науката, но ние се стараем да учим децата и на християнство, да ги правим добри, нравствени, морални. Целта ни е да станат интелигентни, образовани и добри, с добродетели, с любов към Господ и хората” – каза Ловчанският митрополит.

На заседание на Общинския съвет на 23 декември общинските съветници ще вземат решение дали сградата да бъде предоставена за ползване на Ловчанска митрополия.

По материали от БТА

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: