Меню Затваряне

Всеки ден Бог трябва да се ражда в нашите сърца, за да можем да вършим добро

Интервю на Константин Събчев с архим. Никанор за в-к “Телеграф” след посещението на столични свещеници в болничните заведения и ковид-отделенията

Нашето посещение във ВМА, където извършихме елеосвещението (маслосвет) и благословихме пациенти и медици с целебните мощи на св. вмчк. Пантелеймон, за да им вдъхнем духовна утеха и надежда, бе по инициатива на Светейшия патриарх Български и митрополит Софийски Неофит.

Мисия

Така ни учат Спасителят и Св. Евангелие – да посещаваме страдащите и нуждаещите се наши събратя, за да имат те вяра и надежда за бъдещето си. За целта неслучайно избрахме болните и лекарите да бъдат благословени с мощите на св. Пантелеймон, покровител на лекарите и акушерките.

Този велик светец е бил лечител, който лекувал безплатно болните, измъчван и предаден на мъченическа смърт в името на Христа през 303 г., по времето на гоненията на император Диоклетиан против християните.

Неговите мощи са извършвали много чудеса на изцеление. Те се пазят в посветения нему манастир „Св. Пантелеймон“ в с. Смиров дол, който е част от Църногорския манастир. Една частица от тях е дарена от Самоковския манастир, а друга – от Доростолска епархия.

Тайнство

Освен, че дадохме възможност на хората да се докоснат до мощите на светеца, извършихме и маслосвет. Използвам случая да поясня, че съществува едно погрешно разбиране за това тайнство, навярно под влияние на католическата традиция, че той се прави само над тежко болни и умиращи хора.

Маслосвет се прави над всички хора, които имат нужда от него. Както свидетелства Свещ. Писание, той се извършва за опрощаване на греховете, на част от което се дължат нашите страдания, а не само на естеството на човешката природа и на Божия промисъл.

Трябва да кажа, че инициативата на Негово Светейшество предизвика желание у ръководствата и на други здравни заведения. Затова днес и утре ние ще посетим и ще извършим маслосвет и в други болници, включително и в ковид-отделенията. Надяваме се, че тази инициатива ще бъде стимул на болничните свещеници за едно още по-усърдно служение.

Отговорност

В тази сложна обстановка Църквата ще продължи да върши своята душеспасителна дейност, като се стреми Божието слово и духовна утеха да стигнат не само до най-измъчените и страдащи хора. Ще отслужим празника на Рождеството в плът на нашия Господ Иисус Христос, спазвайки строго всички предписания и изисквания на светските власти за борбата с коварната епидемия.

Разчитаме на съзнанието на всички вярващи да не се струпват по едно и също време, идвайки в храма да запалят свещ за здраве и спасение. За съжаление мнозина и сред някои фундаменталистки православни кръгове пренебрегваха тези ограничения и дори не вярваха в съществуването на заразата, но всички виждаме до какви тежки последствия доведе неспазването им. БПЦ не позволи и няма да позволи финансовите аргументи – че ще намалеят приходите ни от свещи и дарения, да вземат връх над грижата и отговорността за здравето на хората.

Упование

Сега мнозина казват, че ще посрещнем едно тъжно, мрачно Рождество. Всеки ден Бог трябва да се ражда в нашите сърца, за да можем да вършим добро. И всеки ден трябва да минаваме през нашата лична Голгота, за да възкръсва с нова сила вярата в нас. Така че, това Рождество няма да бъде по-различно. Напротив, сега ние ще усетим по-силно немощта и ограниченията на човешката природа, на нейните слабости и заблуди. И че всичко е в Божиите ръце. Той Е, който напътства нашия живот и ни дарява мир.

Posted in Интервюта, Съвременност

Вижте още: