Меню Затваряне

Започнаха честванията за 185-ата годишнина на каварненския храм “Св. Георги”

С тържествена света литургия започнаха честванията за 185-ата годишнина на каварненския храм „Св. вмчк Георги“ и празник на града днес. Църквата е построена през 1836 година и е паметник на културата.

Празничната литургия беше отслужена от иконом Василий (Селемет). Архим. Методий отправи празнично кратко слово. Бе извършен чинът на петохлебието и освещаване на приношенията, раздадени на всички за здраве и благословение, след което бе извършена и лития около храма.

Годишнина на каварненския храм „Св. вмчк Георги“ се отбелязва с юбилейна лимитирана картичка с уникално изписване, чийто дизайнер е младият творец Николай Петрусенко. По интересен начин в биографията си той съчетава математиката, изобразителното изкуство, музиката и плуването, което може да се види и по-късно в избора му на магистърска програма – дипломира се в специалността „Шрифт“ в Националната художествена академия – София.

Чрез нея той успява да вплете в професионално-творческото си ежедневие и друга своя любов – тази към езиците, към различните писмености и култури. За самата картичка Николай споделя: „Всичко в композицията стъпва върху иконичността на св. Георги Победоносец: кръстовидната композиция, на която се подчинява типографията е белег за православното значение на този голям светец.

Шрифтът в типографията е специално създаден за случая и се основава на средновековния кирилически/кирилски стил вязь (от руски „вязать“ – плета, вплитам), в който буквите са стеснени и силно сближени в един непрекъснат орнаментален блоков надпис.“ Отново са отпечатани и хартиени копия на храмовата икона, която ще се раздава като дар за молитвен спомен.

Свети великомъчениче, чудотворче и победоносче Георгие, моли Бога за нас!

Снимки: Атанас Димитров – АтаДим

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: