Меню Затваряне

Архиепископ Елпидофор: “Дължим благодарност на всички наши презвитéри”

Архиепископ Елпидофор

Гръцката православна архиепископия на Америка издаде Архиепископска Енциклика на Националното сестринство на Неделя на презвитéрите, съобщи Гръцката Православна Архиепископия на Америка.

Енцикликата е с дата 6 юни (неделя), когато трябва да бъде прочетена във всички храмове на Архиепископията в САЩ. Документът обхваща всички съпруги на свещеници (презвитéри), които с трудовете си в Църквата помагат в делото на дяконията и църковната мисия, а също и за тези презвитéри, които отглеждат децата си и помагат на съпрузите си с всеотдайност и търпение в своята домашна църква.

„Накрая настъпи денят, в който Църквата да посвети неделя, в която да празнува всички наши презвитéри в светата Архиепископия на Америка. Тази национална сестринска презвитéрска неделя е в най-близката неделя до 4 юни, празника на светите сестри Мария и Марта, не защото нашите презвитéри заслужават само една неделя, а защото трябва да имаме национален ден на признание за всяка неделя и наистина всеки ден, в който те така усърдно и с желание служат на Тялото Христово. Тяхната роля е както на дълбока вяра и съзерцание, така и на огромна активност. Следователно техните небесни покровители са Мария и Марта, сестрите на Лазар, които са пример както в тишината, така и в служението”.

Архиепископът на Америка също така подчертава: „Нека никога не забравяме, че нашите презвитéри са с нас всеки ден, подкрепят своите съпрузи и деца и дават примери за вяра, надежда и любов, които водят нашите вярващи не само да чуват Божиите слова, но да ги пазят и съхраняват в сърцата си”.

В САЩ презвитéрите активно участват в църковния живот не само в храма или като помощници на своите съпрузи, но и в конференции по различни проблеми и въпроси със социален и обществен отзвук. Сестринствата и братствата са общности, в които хората от енорията участват с най-различни свои проекти и дейности в дяконията и служението. Такива сестринства и братства е имало почти при всеки храм и в БПЦ преди 1944 година.

В другата църковна структура – Православната църква в Америка (Orthodox Church of Amrrica), която не е призната от Вселенската патриаршия, но е в канонично общение с БПЦ и с някои поместни църкви, презвитéрите се събират и обсъждат важни въпроси и с това помагат на съпрузите си и на енориите. През март т. г. тази църква организира онлайн конференция на тема “Великият пост по време на пандемия”, която се проведе с благословението на архиепископ Павел, и в която взеха участие близо 90 презвитéри.

Това, което можем да си пожелаем, четейки такива новини от нашите сестри-църкви, е в БПЦ един ден нашите епископи бащински да обърнат внимание на този важен за цялата Църква въпрос – тихото и самоотвержено служение на жените в Църквата – презвитéри, монахини, учителки по религия, богослови, служителки при храмове, всеотдайни милосърдни сестри. Всички те са в духовно родство с Марта и Мария, за които “едно е само потребно” (Лука 10:41-42). Без техния труд, Църквата не би била същата.


Още от дейноста на православните общности в САЩ: Вместо да осъждаме онези, които мислят за аборт, ние сме призвани да служим на всички • Християнство.бг

Posted in Мисия, Новини, Новини от света

Вижте още: