Меню Затваряне

Екзархът на Беларус получи цветя от диктатора Лукашенко

Сайтът на Беларуската православна църква съобщава, че на 3 октомври 2020 г. митрополит Мински и Заславски Вениамин, патриаршески екзарх на Беларус, е извършил освещаване на храма в чест на св. Йоан Кръстител в гр. Шершуни, област Минск.

След св. Литургия храмът е бил посетен от президента на Република Беларус Александър Лукашенко, който запалил свещ в църквата и се обърнал към енориашите с приветствена реч.

Александър Лукашенко подарил икона на енорията и букет цветя на патриаршеския екзарх. След отговора си митрополит Вениамин подарил на президента икона на Покрова на Пресвета Богородица.

Митрополит Вениамин също се обърнал към присъстващите с поздрав, в който по-специално отбелязал: „Имаме прекрасна възможност тук, в тази свята църква, да укрепим нашата молитва за нашата скъпа Беларус, за нашия народ, за нашето бъдеще“.

Двукуполната църква “Св. Йоан Кръстител” е построена във византийски стил. Тя ще може да побере около 150 души едновременно. Енорийският комплекс включва храм, прицърковна сграда и детска площадка. Строителството на храма започва в средата на 2018 г. и е завършено през втората половина на 2020 г.

Митрополит Вениамин беше избран за екзарх на 25 август по време на протестите в Беларус (тук). Описван е като човек с”много ясно и строго канонично църковно съзнание, очевиден противник на автокефалните настроения” (тук). Митрополитът е правил изказвания не само против евентуална автокефалия на Църквата в Беларус, но и против нейния статус на самоуправляема Църква в състана ва Московска патриаршия.

Някои от руските СМИ коментират шеговито, че за да не останат никакви съмнения в това, че Църквата в Беларус е извън политиката, сайтът на РПЦ препечатва новината от официалния сайт на Беларуската православна църква.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: