Меню Затваряне

Почина Никополски епископ Виктор от БПСЦ

На 10 май, след продължително боледуване вследствие на коронавирусна инфекция почина Никополски епископ Виктор от Българската Православна Старостилна Църква (БПСЦ). Епископът беше в критично състояние и имаше в интернет призив към миряните на БПСЦ за молитвена подкрепа за неговото оздравяване.

Епископ Виктор (в света Константин Ванков Тодоров) е роден на 22 март (9 март ст. ст.) 1961 г. в гр. Хасково.

Завършил е Философския факултет през 1987 г. в СУ “Климент Охридски”.

От 2002 г. еп. Виктор беше секретар на Предстоятеля на Българската Православна Старостилна Църква Триадицкия епископ (а от 2016 г. – митрополит) Фотий. Същевременно беше и секретар и на Църковния съвет на Българската Православна Старостилна Църква, към която се присъединява през 1993 г.

Преди замонашването си еп. Виктор е изпълнявал и длъжността съветник по въпросите на сигурността на президента Петър Стоянов (1997-2001).

Избран и наречен от Архиерейския Синод на Българската Православна Старостилна Църква за викарен епископ на Триадицкия митрополит на 25 май (12 май ст. ст.) 2019 г.

Епископ Виктор имаше интересни студии и публикации, някои от които засягаха темата за Църквата по време на комунистическия режим, наследниците на Руския патриарх Тихон, канонизирането на Неврокопски митрополит Борис и др. Често участваше в интернет пространството с беседи на различни теми: “Пътят на Богопознанието”, “Синовете на Ной и неговото благословение”, “Християнското учение за човешката природа” и др.

Повече за публикациите, студиите и монографиите му можете да видите на сайта на БПСЦ (тук).

Бог да упокои еп. Виктор и да го приеме в Царството Си!

Posted in Новини, Скръбна вест

Вижте още: