Меню Затваряне

Почина “светецът на затворниците” отец Гервасий

Рано сутринта на 89-годишна възраст почина отец Гервасиос – в света Георгиос Раптопулос – известен като „светецът на затворниците“. Въпреки напредналата си възраст доскоро посещаваше затвори с повишена сигурност, за да е близо до осъдените.

Други го наричаха „отецът на бедните“ или „ангелът на блудните синове“. От 1987 г., когато започва дейността на фондацията (дякония) на затворниците „Св. разбойник от Голгота“ освобождава над 16 000  нуждаещи се затворници, плащайки паричните им задължения и давайки над 5 000 000 евро, събрани от дарения.

Всъщност само преди няколко години той не се поколеба да измине 25 000 километра до островите Фиджи, за да предаде (проповядва) Божието слово там.

В интервю за АПЕ – МПЕ (Атинско-македонска информационна агенция) отец Гервасиос каза: „Ако умра в затвор, това ще бъде най-голямата награда за мен. Искам да умра, изпълнявайки дълга си, на път към някой затвор или на път към дома. Христос умря от любов към човека. Това е краят съвършен и най-добър.

През всичките тези години на дейността си, старецът е посетил (като отговорник на мащабната организация на затворниците), мъжки и женски затвори, но затвори и за непълнолетни. Повечето посещения са осъществени в Гърция, а останалите в чужбина – Египет, Албания, България, Франция, САЩ, Йордания, Израел, Италия, Кипър, Мадагаскар, Нова Зеландия, островите Фиджи, Украйна, Полша, Румъния и Русия.

Първото посещение в чуждестранен затвор е осъществено през 1999 г. в Египет, където е извикан от тримата осъдени на смърт чрез обесване гръцки моряци от катера „Танасис“, държани в затвора Ел Канатер. „Отиваме при всички, независимо от религия, раса и цвят. Престъпници, убийци, крадци – всички те са Божии чеда, тръгнали по грешния път…по различни причини всеки един от тях…“ – посочва в същото интервю по АПЕ – МПЕ по повод почетната му награда от образователната фондация ETSIM – I през декември 2014 година.

Старецът Гервасий беше номиниран през 2012, 2013 и 2014 г. с Нобелова награда за мир и благотворителност и принос в социалната сфера сред всички личности от целия свят. През 2008 г. президентът на Република Гърция Каролос Папулиас го награди със Златен кръст. Получавал е и много други отличия.

Превод: Димитър Ходжев

Източник: www.kathimerini.gr

Posted in Новини, Новини от света, Скръбна вест

Вижте още: