Меню Затваряне

Проф. Вили Лилков представи своята нова книга “Доблест и наказание”

В „Хотел Балкан“ бе представена книгата „Доблест и наказание” от проф. д-р Вили Лилков, подготвена от Издателство „Сиела“.

Авторът на „Бивши хора“ и „Погубената България” този път проследява съдбите на хората, помогнали на българските евреи през времето на Втората световна война. След 1944 г. те са съдени от Народния съд и преследвани от Държавна сигурност. Имената им са забравени, а мнозина от тях са убити, други хвърлени в затвори и концлагери, а трети изселени. Лишени са от работа и пенсия, отнета им е цялата собственост и са обявени за врагове на народа.

„Доблест и наказание” проследява детайлно обществената реакция в България на едно от най-мрачните и срамни петна от човешката история – Холокоста като се базира на архивите на Държавна сигурност, на документите от Държавна агенция „Архиви“ в различни градове и лични спомени.

На представянето на книгата в столичния хотел се събраха стотици хора от различни поколения и различни националности. Почетни гости на събитието бяха президентът Петър Стоянов, посланикът на държавата Израел в България – Н. Пр. Йорам Елрон, председателят на българското представителство на Фондация „Конрад Аденауер” – Торстен Гайслер, председателят на организацията на евреите в България „Шалом” – д-р Александър Оскар, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Соломон Паси и мн. др. общественици, представители на различни политически партии, български евреи, пострадали от комунистическия режим, граждани и др.

Президентът Петър Стоянов ясно очерта обстоятелствата, довели до този човешки геноцид. Той подчерта, че това е една страница от българската история, която не е свързана с убийства, а със спасяване и това е достоен прочит на историческата действителност.

Като представител на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп говори за примера, завещан ни от българските архиереи; за тяхната преданост към Бога, която ги задължава да се погрижат за своите събратя и за единомислието на архиерейския събор, който единодушно е решил да подкрепи запазването живота на българските поданици.

„Книгата на проф. Вили Лилков ни отваря един прозорец, през който може да видим човечността на  нашите предци. Тази  добродетел трябва да прегърнем и да живеем с мир. Така ще изградим достойно настояще и още по-достойно бъдеще за нашите деца“ – каза епископ Поликарп.

Проф. Лилков благодари поименно на всички, които са му помогнали да напише тази книга. Той подчерта, че ние имаме дълг към тези, който не са се страхували да защитят човешкото право на живот и са рискували много да устоят човешките морални и етични закони.
„Имало е такива хора, разкажете на децата си!“ – призова накрая той.

Снимки: Весела Игнатова

Източник: Софийска митрополия

Posted in Епархийски новини, Култура, Нови книги, Новини

Вижте още: