Меню Затваряне

Убит е католически свещеник във Франция

Гражданин на Руанда, заподозрян в подпалването на големия пожар, който опустоши катедралата във френския град Нант миналата година, е заявил днес, че е убил католически свещеник в Западна Франция, съобщи френският вътрешният министър Жералд Дарманен, както и източник, близък до разследването.

„Изказвам съболезнования за католиците в страната ни след драматичното убийство на свещеник в района на Вандея“, написа Жералд Дарманен в Туитър, като уточни, че се отправя към мястото на престъплението. 

Източник, близък до разследването е съобщил пред агенция “Франс прес”, че мъж от Руанда, 40-годишен, на име Еманюел Абаисенга, е отишъл днес сутринта в полицията в град Мортан-Сюр-Севр и е заявил, че е убил свещеник. Той е признал също така и че стои зад подпалването на готическата катедрала в Нант, което ужаси Франция на 18 юли 2020 г. Мъжът е работил като доброволец в катедралата, а през юли м.г. е бил арестуван и полицията го е разпитвала, за да установи графика му на работа, след което е освободен и е под наблюдение, без да му се повдига обвинение.

По-рано днес френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен , която обвинява правителството, че взема слаби мерки относно миграцията, се е опитала да се възползва от инцидента, като е заявила, че във Франция можете да бъдете нелегален мигрант, да подпалите катедрала, а след това да извършите повторно престъпление, като убиете свещеник. Тя веднага беше обвинена, че полемира, без да знае фактите и че мъжът не може да бъде изгонен от Франция, докато е под съдебен контрол или полицейско наблюдение, съобщава France 24. Според изданието миграцията ще се превърне в основен проблем при следващите президентски избори за президента Еманюел Макрон.

Сенаторът Бруно Ретайо, консерватор, който представлява региона на Вандея, идентифицира жертвата като Оливие Мер. Той каза, че местната католическа църква се е грижила за убиеца: „Дълбоко шокиран съм от ужасното убийство на свещеника, който се е грижил за своя убиец“, заяви той в своя профил в Туитър. Според Miror свещеникът го е приел обратно, за да се поправи, след като е подпалил катедралата.

Пожарът в Нант се случи 15 месеца след опустошителния пожар през 2019 г. в катедралата Нотр Дам в Париж, който повдигна много въпроси за рисковете за сигурността на другите исторически църкви в цяла Франция.

Докато пожарникарите успяха да овладеят пожара миналата година в Нант само след два часа и да спасят основната структура на храма, прочутият му орган, който датира от 1621 г. и е оцелял след Френската революция и бомбардировките през Втората световна война, е напълно унищожен.

Изгубени са и безценни артефакти и картини, включително произведение на художника от 19-ти век Жан-Иполит Фландрин и витражи, съдържащи остатъци от стъкло от 16-ти век. 

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: